Všechny štítky

Film Olega Sencova Gamer na 53. MFF Karlovy Vary

2. 7. 2018

Autor: IDF staff

Společně s celou českou dokumentární komunitou požadujeme bezodkladné propuštění našeho kolegy, ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl zatčen ruskou Federální bezpečnostní službou 10. května 2014, aby se v Moskvě podrobil tomu, co Amnesty International nazvala jako „nečestný proces vojenského soudu”.

14. května 2018 vyhlásil Oleg Sencov, odsouzený k 20 letům odnětí svobody za „terorismus”, časově neomezenou protestní hladovku. Požaduje propuštění všech 64 ukrajinských politických vězňů zadržovaných v Rusku a upozorňuje na jejich mučení a omezování přístupu k právnímu zástupci a lékařské péči. Po 46 dnech protestní hladovky Olegovy ledviny a srdce selhávají.

Jak sám Oleg prohlásil, „velké zrady někdy začínají jako drobné akty zbabělosti.” Tváří v tvář bezprostřednímu nebezpečí smrti nevinného filmaře žádáme politickou reprezentaci a zástupce institucí po celé Evropě o silné osobní angažmá v záležitosti Olega Sencova.

Pevně věříme, že svoboda uměleckého a politického vyjádření jsou základními a nezpochybnitelnými hodnotami každé společnosti. Jako dokumentární filmové instituce nemůžeme dostatečně zdůraznit, jak důležitou práci dokumentaristé dělají, když ve svých filmech kritizují porušování lidských práv a svobod.

Jako česká filmová obec chceme veřejnosti připomenout osobnost a tvorbu Olega Sencova jako režiséra; V rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proto ve spolupráci s Institutem Dokumentárního Filmu a producentkou Olgou Zhurzhenko (Cry Cinema) bude ve středu 4. 7. 2018 ve 14:00 v pop-up klubu Aeroport (Dr. Davida Bechera 24, Karlovy Vary) uveden mezinárodně oceňovaný hraný film Olega Sencova - Gamer. Projekce je veřejně přístupná, úvodní slovo bude mít mezinárodně oceňovaný režisér Vitalij Manskij.

Na propuštění Olega Sencova i dalších ukrajinských vězňů svědomí apelují a na projekci filmu zvou:

Asociace producentů v audiovizi (APA)
České filmové centrum
Doc Alliance Films
dok.incubator
Institut dokumentárního filmu
Jeden svět - festival dokumentárních filmů o lidských právech 
MFDF Ji.hlava
MFF Karlovy Vary

Více informací o kampani Propusťte Olega Sencova: https://dokweb.net/clanky/detail/547/

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace