EAST DOC PLATFORM

EAST DOC MARKET

EAST DOC INTERACTIVE

EAST DOC FORUM

ČESKÝ DOKUMENT

East Doc Platform 2018 představuje výběr nejzajímavějších připravovaných dokumentů z regionu střední a východní Evropy

18. 1. 2018

Autor: Marta Jallageas

Ve dnech 3. – 9. března 2018 se uskuteční akce pro dokumentární tvůrce EAST DOC PLATFORM. Během týdne se v Praze sejde světová špička filmových profesionálů, distributorů, televizních a festivalových dramaturgů. Filmaři zde představí své dokumentární projekty ze střední a východní Evropy a budou usilovat o jednu z cen v celkové hodnotě 35 000 Eur věnovanou na další rozvoj svého filmu. Pro širokou veřejnost je připravena celá řada zajímavých přednášek od předních světových filmových odborníků. Akci pořádá Institut dokumentárního filmu.

Téma 7. ročníku Nový disent reaguje na vzestup nacionalismu a totalitárních tendencí v zemích právě střední a východní Evropy. Vedoucí East Doc Platform Tereza Šimíková o výběru ústřední myšlenky akce říká: „V současné době stále častěji slýcháváme o politické snaze omezit kritické hlasy médií. Státy našeho regionu mají společnou a relativně krátkou historii demokracie. Právě v tom vidím zranitelnost a hrozbu pro svobodnou dokumentární tvorbu.“  Evropská kinematografie je do velké míry závislá na veřejném financování, které je na politickém klimatu přímo napojeno. „V současné době můžeme např. v Polsku, Maďarsku nebo Rusku vidět, že státní moc omezuje fungování veřejných fondů a veřejnoprávních médií. Tyto snahy se primárně dotýkají také dokumentárního žánru, který se často zabývá současnými společenskými a politickými tématy a je ohrožen jako první,“ dodává Tereza Šimíková.

Z více než 300 přihlášek z celého světa předvýběrová porota vybrala 50 nejzajímavějších dokumentárních projektů. Široké a odborné veřejnosti se představí v rámci hned několika akcí, které proběhnou pod hlavičkou East Doc Platform.

East Doc Forum
Prezentace 21 nejzajímavějších celovečerních dokumentárních projektů z regionu střední a východní Evropy

Režisérka Hanna Polak představí snímek Angels of Sinjar. Yazidis - 21st Century Genocide [Andělé ze Sindžáru. Jezídové – genocida 21. století] . Tato polská autorka se proslavila filmy jako např.  Something Better to Come, oceněný na více než 20 světových festivalech, nebo krátkometrážní The Children of Leningradsky, nominovaný na Oskara a cenu Emmy. Druhým zajímavým titulem je The Last Relic [Poslední pozůstatky]. Režisérka Marianna Kaat ukazuje portrét moderního Ruska v podvečer prezidentských voleb a všímá si dalšího důležitého momentu příprav na stoleté výročí vraždy posledního ruského cara a jeho rodiny v Jekatěrinburgu.

East Doc Market
Trh pro režiséry a producenty, dvoudenní „speed-dating maraton“ se zástupci mezinárodních fondů, televizí, distributorů a festivalů

Mezi vybranými snímky se objeví připravovaný portrét gruzínského prezidenta Mikheil Saakashvili [Michail Saakašvili] (režie Toma Chagelishvili) nebo koprodukční snímek režiséra Aleksandra M. Vinogradova Queer Tango Goes to Russia [Queer tango porusku] reagující na Putinovu silnou anti-homosexuální propagandu. Velmi silný příběh se rozhodla vyprávět také rumunská autorka Denisa Morariu-Tamas v celovečerním dokumentu The Other Side of The Medal [Rubová strana medaile]. Šestnáctiletá gymnastka a vítězka zlaté olympijské medaile v Sydney byla diskvalifikována kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Byli to právě postkomunističtí lékaři, kteří dávali ještě nezletilé dívce zakázané látky a ukončili tak její slibně nakročenou kariéru. Fanoušky filmu a moderní historie jistě zaujme  Beyond the End of the World [Až za okrajem světa] ukazující neutuchající snahu pořadatelů filmového festivalu v Sarajevě uspořádat v roce 1993 desetidenní akci a to i přes čtyřleté trvající obléhání. Odměnou pro ně byla účast Jeremyho Ironse na zahajovacím večeru a uvedení jeho filmu v premiéře.

Czech Docs… Coming Soon
Veřejná prezentace vybraných českých dokumentárních projektů ve fázi výroby nebo postprodukce

Zahraničnímu publiku se představí pětice dokumentů s českým zastoupením. Režisér a producent Peter Kerekes uvede svůj celovečerní dokumentární film Baťa, první globalista o prvním československém podnikateli, králi obuvnického průmyslu. Jde o jeden z výjimečných dokumentárních projektů, vznikajících v koprodukci České televize s francouzskou stanicí Arte. Druhým očekávaným tuzemským titulem je Fuga, vyprávějící silný příběh mladého talentovaného argentinského klavíristy, který strávil čtyři roky za zdmi psychiatrického sanatoria. Organizátorem prezentace je Institut dokumentárního filmu s podporou Asociace producentů v audiovizi APA.

Krátkometrážní dokumenty
Soutěž krátkých filmů IF/Then Short Pitch

Mezi 6 nejlepších snímků se dostal The Heavenly Eye [Oko nebeské], vracející se k trvajícímu ukrajinskému ozbrojenému konfliktu. Maria Berlinska se jako dobrovolnice vrhá do první linie a podává svědectví pomocí dronu. Měli bychom kameru považovat za zbraň? Je možné zastavit válku změnou pohledu na ni? Institut dokumentárního filmu organizuje tuto soutěž v rámci EDP poprvé, ve spolupráci s IF/Then - novou distribuční iniciativou, fondem při Filmovém Institutu Tribeca a festivalem Jeden svět.

East Doc Interactive
Pitch formou kulatého stolu pro cross-mediální nebo VR projekty

East Doc Interactive je prezentace 3 vybraných projektů zahraničním profesionálům z oblasti digitálních médií a interaktivních webových projektů. Mezi tyto projekty patří Zapomenutá válka (režie Zdeněk Chaloupka), Twin Marilyn (režie Jasmina Kallay) a Crossed-Out Warsaw [Vyškrtnutá Varšava] (režie Piotr Greiner, Marcin Adamski, Marcin Rysniak).

Vyhlášení vítězů proběhne v pátek 9. března v rámci East Doc Fóra. Mezinárodní porota ocení nejlepší projekt ve fázi vývoje a výroby Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 Eur. Udělená finanční podpora pomůže filmařům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu. Generální mediální partner Česká televize vyhlásí vítěze Koprodukční ceny ČT spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 Kč. Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2018 budou soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 Eur věnovanou na vývoj projektu.

Kompletní seznam vybraných projektů najdete zde.

East Doc Platform je organizována Institutem dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Jubilejní dvacátý ročník festivalu proběhne letos od 5. do 14. března v Praze a následně se přesune do dalších 36 měst po celé České republice. Jednotlivé tematické kategorie se zaměří na současný evropský nacionalismus a extremismus, aktuální situaci v USA, problematiku kyber bezpečnosti nebo z jiného soudku ekologie a alternativních životních stylů. Nabídne také rekordní množství světových premiér českých dokumentů.

Kompletní program bude zveřejněn 20. února.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace