KINEDOK

Zahájení KineDok sezóny + projekce Acasa, můj domov

18. 6. 2021

Autor: Anna Jurková

Srdečně vás zveme na zahájení nové sezóny KineDok! Máme pro vás celkem 8 nových titulů, přičemž první z nich Acasa, můj domov budete moci vidět už příští týden, 23. června od 19:30 v Přístavu 18600 (Rohanský ostrov 8, Praha 8).

Jedná se o snímek rumunského režiséra Radu Ciorniciuce, který měl světovou premiéru na Sundance, kde také získal cenu za nejlepší kameru. Uveden byl také na loňském festivalu Jeden svět. Získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech, například na Philadephia Film Festival, Krakow Film Festival, Thessaloniki Documentary Film Festival, ZagrebDox nebo Zurich Film Festival.



Snímek pojednává o jedenáctičlenné Enacheově rodině, která po dvě desetiletí žila v chatrči v divočině bukurešťské delty. Opuštěná vodní nádrž, jedna z největších městských přírodních rezervací na světě, s jezery a stovkami druhů zvířat a vzácných rostlin, jim poskytovala přirozený domov. Když se úřady rozhodnou získat zpět tento vzácný městský ekosystém a změnit oblast na veřejný národní park, rodina je vystěhována a nucena adaptovat se na konvenční městské podmínky. Rybářské pruty jsou nahrazeny smartphony a nečinná odpoledne nyní děti tráví ve třídách. Debut rumunského režiséra nabízí promyšlenou studii gentrifikace prostřednictvím rodiny bojující za své postavení ve společnosti. Jak se podaří rodině vypořádat se s touto změnou a najít cestu sama k sobě tváří v tvář ztrátě identity?

Večer zahájíme ochutnávkou rumunského vína a koncertem romské kapely Bachtale Apsa.



Název Bachtale Apsa, v překladu Slzy štěstí, vyjadřuje pestrost nálad a emocí, které romská hudba odnepaměti v posluchačích vyvolává. Kapela spojuje muziku balkánských, maďarských, španělských, ruských i slovenských Romů. Nechybí samozřejmě klasické čardáše. Bachtale Apsa fungují od roku 2010 a za tu dobu odehráli na 500 koncertů doma i v zahraničí, mj. např. v Indii nebo v Alžírsku. O jejich hudební všestrannosti a přizpůsobivosti svědčí to, že příležitostně spolupracují s žánrově zcela různými osobnostmi české hudební scény, např. s raperem Vladimírem 518, se zpěvákem Martinem Svátkem nebo třeba s herečkou a zpěvačkou Bárou Hrzánovou.

Pusťte si také podcast Institutu dokumentárního filmu True Story, v němž hovoří s režisérem filmu Radu Ciorniciucem Ivona Remundová.

Poslechněte si podcast True Story na Soundcloud | Apple Podcasts | Podbean | Anchor

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace