IDF

Představujeme studii o zastoupení středo- a východoevropských projektů

23. 6. 2021

Autor: Veronika Zýková

23. června Institut dokumentárního filmu spolu s DAE – Documentary Association of Europe představil na trhu Sunny Side of the Doc v rámci panelu Meet the Central & Eastern European Delegation studii Movements of Central and Eastern European Projects via European Documentary Markets zaměřenou na zastoupení středo- a východoevropských projektů na evropských dokumentárních trzích. Průzkum probíhal od ledna do března 2021.

Účelem průzkumu bylo zmapovat pohyb projektů ze střední a východní Evropy na evropských filmových trzích a přístup těchto projektů k mezinárodním partnerům. Jak jsou prezentovány mimo zemi svého původu? Mají přístup k filmovým trhům v západní Evropě, nebo je jejich přístup vymezen jen střední a východní Evropou? Jaké je procento projektů ze střední a východní Evropy na mezinárodních trzích a jaká jsou klíčová místa pro tyto projekty?

Zdeněk Blaha, programový ředitel IDF, to komentuje: „Studie přinesla několik zajímavých faktů o prostředí evropského dokumentu. Jak z čísel vidíme, reprezentace projektů ze střední a východní Evropy na trzích a fórech v západní Evropě je velmi omezená, takže podpora trhů ve střední a východní Evropě je klíčová z hlediska udržení pole působnosti a účasti decision makerů. Zejména nyní, kdy Kreativní Evropa klade větší důraz na koprodukci se zeměmi s nízkou výrobní kapacitou.

Dalším pozoruhodným faktem je, že některé země byly zastoupeny více než jiné. Polsko, Srbsko, ale také Litva byly na čele seznamu zemí s nejvíce projekty prezentovanými na mezinárodních trzích. To může být částečně dáno systémovou podporou v těchto zemích, protože infrastruktura filmových fondů a organizací hraje klíčovou roli při propagaci filmů. Všechny tyto země byly reprezentovány ve formě národních delegací při několika příležitostech v určitém čase, který jsme v této studii pokryli.”
 

Kompletní výsledky průzkumu najdete zde.

IDF letos slaví 20 let a na tomto ročníku Sunny Side of the Doc spojuje filmové profesionály ze střední a východní Evropy a prezentuje nové talenty regionu prostřednictvím Talent Hubu CEE a první session workshopu Ex Oriente Film.

Více o projektech, členech delegace a aktivitách organizací v regionu, prezentovaných na Sunny Side of the Doc 2021, se dozvíte zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace