KINEDOK

Ohlédnutí za zahájením nové KineDok sezóny

29. 6. 2021

Autor: Anna Jurková

Ve středu 23. června se na karlínském břehu Vltavy v prostorách živého parku Přístavu 18600 konalo slavnostní zahájení nové sezóny KineDoku, alternativní distribuční sítě autorských dokumentů.



Večer jsme zahájili v rytmu romského čardáše koncertem kapely Bachtale Apsa, v překladu Slzy štěstí, která spojuje hudbu balkánských, maďarských, španělských, ruských i slovenských Romů. Kapela funguje od roku 2010 a odehrála již na 500 koncertů doma i v zahraničí. O jejich hudební všestrannosti svědčí to, že příležitostně spolupracují se zcela různými osobnostmi hudební scény, například Vladimírem 518 či Bárou Hrzánovou.

Pro návštěvníky bylo k dispozici i rumunské víno k ochutnání zdarma, neboť večer vznikl ve spolupráci s Rumunským kulturním institutem v Praze, za což mu děkujeme.

Následoval odborný úvod od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který zajistila Rozálie Kašparová. Z pozice urbanistky a architektky mluvila o revitalizacích veřejného prostoru. Svůj úvod k filmu obsahově propojila s unikátním prostředím Rohanského ostrova, kde se projekce konala, a který čeká na svou výraznou koncepční změnu. Nezaměřila se však pouze na architektonické hledisko a strategický rozvoj těchto velkých veřejných prostranství, ale taky na sociální rozměr specifického vztahu člověka a krajiny, který Acasa, můj domov obhajuje.

Večer vyvrcholil promítáním oceňovaného dokumentu z roku 2020, Acasa, můj domov, který zobrazuje Enacheovu rodinu žijící v divočině bukurešťské delty, těsně za branou rušné metropole. Svůj nekonvenční život je rodina nucena zanechat v momentu, kdy se oblast změní na národní park.

I přes nepřízeň počasí v posledních minutách projekce doufáme, že jste si večer užili tak, jako my! Těšíme se na vás na dalších projekcích, kde vám budeme představovat další zajímavé tituly z našeho nového katalogu.

Autorem fotografií je Adam Mráček.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace