KINEDOK

Kolekce nových filmů KineDok 2021 je tu!

29. 6. 2021

Autor: Anna Jurková

KineDok představuje novou kolekci dokumentárních filmů! K naší stávající nabídce přidáváme celkem osm nových titulů. Některé z nich jsou už nyní dostupné na naší VOD platformě, kompletní aktuální kolekci najdete v nabídce filmů.

Všesokolský slet, strasti domácí výuky, studie opuštěných pripjaťských prostor, neznámá historie žen narozených v Sovětském svazu či stěhování celého města kvůli těžbě jsou jen malou ukázkou rozmanitých témat, kterým se dokumenty věnují. Ivana Formanová, manažerka KineDoku, letošní výběr komentuje takto: “V letošním roce máme v katalogu celkem 14 snímků, včetně 8 nových titulů. Je pro nás důležité přinést divákům špičku dokumentární tvorby z daných zemí a rozpoutat diskuzi nad obsahem filmů, který často rezonuje napříč národy. Témata jsou letos velmi různorodá, od urbanismu a hledání vlastní identity přes domácí výuku až po současné propagandistické praktiky v Rusku.”

Filmy z aktuální kolekce můžete vidět na projekcích, které KineDok pořádá na netradičních místech, jako jsou galerie, kavárny, lodě či skautský institut. Projekce jsou rovněž obohacené o doprovodný program – diskuze s filmaři a dalšími zajímavými hosty či koncerty. Veškeré plánované projekce naleznete v sekci program.

ACASA, MŮJ DOMOV
Režie: Radu Ciorniciuc
Rok: 2020
Země: Rumunsko, Německo, Finsko

Po dvě desetiletí žila jedenáctičlenná Enacheova rodina v chatrči v divočině bukurešťské delty. Opuštěná vodní nádrž, jedna z největších městských přírodních rezervací na světě, s jezery a stovkami druhů zvířat a vzácných rostlin jim poskytovala přirozený domov. Když se úřady rozhodnou získat zpět tento vzácný městský ekosystém a změnit oblast na veřejný národní park, rodina je vystěhována a je nucena se adaptovat na konvenční městské podmínky. Rybářské pruty jsou nahrazeny smartphony a nečinná odpoledne nyní děti tráví ve třídách. Debut rumunského režiséra nabízí promyšlenou studii gentrifikace prostřednictvím rodiny bojující za své postavení ve společnosti. Jak se podaří rodině vypořádat se s touto změnou a najít cestu sama k sobě tváří v tvář ztráty identity?



DCERY REVOLUCE
Režie: Dolya Gavanski
Rok: 2018
Země: Velká Británie, Německo, Rusko, Bulharsko

Přežít sama s potomky obléhání Leningradu, zatímco teploty padají hluboko pod bod mrazu. Stát se nedobrovolně prostitutkou ve společných bytech. Čelit vězení při pašování zakázané literatury do Sovětského svazu. Stát se jako žena kosmonautkou a letět do vesmíru. Dřít a pokoušet své zdraví při snaze zvládnout dokonalou baletní piruetu. Být politicky i kulturně uvědomělou. Díky rozsáhlému výzkumu a práci s pozoruhodně obsáhlým a vzácných archivem filmových záběrů představují Dcery revoluce fascinující historii a hořkou výpověď o náročnosti toho, jak to je být ženou v komunistickém Rusku a nynějších postsovětských zemích.



NA ZNAČKY!
Režie: Mária Pinčíková
Rok: 2021
Země: Česká republika, Slovenská republika

Dospívající a introvertní gymnasta Radek a zapálený a rázovitý trenér Mirek jsou na první pohled dva obrovské kontrasty. Ať už se ale zaměříme na jejich rozdílný věk, zájmy nebo motivace, podle hesla ve zdravém těle zdravý duch jim nezbývá nic jiného než se společně v úsměvném debutu Márii Pinčíkové perfektně připravit na gymnastické vystoupení v rámci gigantického svátku sokolské pospolitosti. Pod návalem tlaku a stresu a mnohdy chaotické organizace více než 15 000 účastníků se však skrývá obdivuhodné vyznání se lidské jednotě, síle národních a kulturních hodnot a fyzickému a morálnímu zdraví.



PO DOBRÉM, PO ZLÉM
Režie: Neven Hitrec
Rok: 2020
Země: Maďarsko

Proces učení se jeví jako moderní verze inkvizice. Je plný řevu, křiku, otevřených hrozeb i sladkých slibů a úplatků, nezapomenutelných motivačních projevů, emocionálních smíření i teatrálních vzplanutí. Jenže když navíc osvojování znalostí probíhá v domácích podmínkách, schyluje se k epickému boji, ve kterém na jedné straně stojí zoufalý rodič, na druhé straně rozpustilé dítě a někde mezi nimi autor školních osnov. Každý účastník je ale jen malým kouskem prachu, křehkým a slabým. A přece se projeví podstatná vlastnost lidské přirozenosti – nevzdávat se. Dokud se budou bít za lepší budoucnost, má i tento boj svou cenou.



SÓLO
Režie: Artemio Benki
Rok: 2019
Země: Česká republika, Francie, Argentina, Rakousko

Vášnivý a něžný cit Martína Anibala Perina pro hru na klavír zaujal řadu světových hudebníků, kteří s ním koncertovali více než třistakrát. Když však během práce na své skladbě La Flor Martín prodělá kolaps, požádá o umístění do psychiatrického zařízení El Borda, kde nakonec před svým návratem na pódia stráví čtyři roky.



VOLÁNÍ
Režie: Erik Praus
Rok: 2019
Země: Slovenská republika

Umělecký portrét poutního místa, pravoslavného kláštera Počajivská lávra, který leží na kopci na západě Ukrajiny. Idealizovaná mystická atmosféra je zde zhmotněná příběhem tří mnichů, kteří ze dne na den změnili směr svého života.



PROVINČNÍ MĚSTEČKO E
Režie: Dmitry Bogolyubov
Rok: 2020
Země: Rusko, Česká republika, Německo

Každodenní život v malém ruském městečku. Na příběhu tří generací místních usedlíků snímek ukazuje, jak trauma z války přetrvává dodnes a pomocí politické propagandy volně přechází do nenávisti k „fašistickému“ Západu.
 



PRIPYAT PIANO
Režie: Eliška Cílková
Rok: 2020
Země: Česká republika

V Zóně zamořené radioaktivitou zůstaly po původních majitelích opuštěné byty i mnohdy nenaplněné vyhlídky na budoucnost. Své prchavé touhy do nekonečna uchovávají hlasy a zvuky rozpadlých pripjaťských pian.



EASY LESSONS
Režie: Dorottya Zurbó
Rok: 2019
Země: Maďarsko

Kdo jsem? Kým chci být? Jaká mám být? Otázky, které se 17leté Kafie honí hlavou. Před dvěma lety uprchla do Maďarska, aby ve své rodné zemi, Somálsku, unikla předem dohodnutému sňatku. Nyní je její útočiště státní dětský domov, kde se učí na maturitu a hledí vstříc další životní etapě. Easy Lessons jsou poetickou cestou krásné mladé dívky, která se na pokraji dospělosti rozloučí se vším, s čím v rodné zemi vyrostla. Kulturní hodnoty, tabu a dogmata se rozpadají v nejneobvyklejších situacích, zatímco se snaží přizpůsobit novému životu v Evropě v Maďarsku. Jak může vysvětlit změny, které prožívá? Tento vnitřní boj se stává hlavní linkou filmu a unikátní formou přiznání.



KIRUNA – PŘEKRÁSNÝ NOVÝ SVĚT
Režie: Greta Stocklassa
Rok: 2019
Země: Česká republika

Dokážete si představit, že Vám nákladní auto naloží celý dům a přesune ho o 3 kilometry, aby se nepropadl do země? To je realita ve švédském městě Kiruna, které kvůli následkům těžby čelilo rozhodnutí – buď zastavit těžbu, anebo se přestěhovat. V dokumentu Grety Stocklassy můžeme vidět, jak se rozhodli.



NIKDY NEVÍŠ
Režie: Ondřej Šálek, Barbora Chalupová, Adam Koloman Rybanský
Rok: 2019
Země: Česká republika

Co se stane, když se v nočním vlaku sejdou v kupé nemluvný Standa a hlasitý Bróňa, který nemůže být Standovým větším protipólem? Co se dozvíme, pokud budeme naslouchat lidem, kteří věří v placatost země? A proč někdo cíleně vysílá konspirační zprávy? To je tématem tří krátkých filmů o dezinformacích.



SKUTOK SA STAL
Režie: Barbora Berezňáková
Rok: 2019
Země: Slovenská republika, Česká republika

Skutok sa stal nebo Skutok sa nestal? Režisérka Barbora Berezňáková mapuje ve stínu slovenských mafiánských technik dosud nevysvětlenou vraždu policisty Róberta Remiáše v 90. letech, který se stal pro tehdejšího premiéra Mečiara nepohodlným. Jednalo se o vraždu na objednání?



SRBENKA
Režie: Nebojša Slijepčević
Rok: 2018
Země: Chorvatsko

Během jugoslávské války byla v Záhřebu zabita srbská dívka Alexandra. Přestože se podezřelí doznali, kvůli procesní chybě nikdy nebyli potrestáni. Právě tomuto tématu se věnuje v divadelní hře kontroverzní chorvatský režisér Oliver Frljić, někdy přezdívaný jako „enfant terrible“ současného evropského divadla, zatímco dostává výhružky od chorvatských vlastenců, pro které je to téma stále velmi bolestivé.



UČIT
Režie: Alex Brendea
Rok: 2019
Země: Rumunsko

Na stole pobíhá kočka, nikdo není kárán za pozdní příchod a svačit se může kdykoliv je hlad. I tak může vypadat hodina matematiky transylvánského venkovského učitele, který se rozhodl vzbouřit se proti dosavadním osnovám a učit matematiku po svém. Řídí se heslem, že ve škole by se studenti měli hlavně osvobodit od tyranie učení. Dokument rumunského režiséra Alexe Brendey nám odkrývá rumunský školský systém, ale i společnost jako takovou.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace