EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

Dokumentární filmy na Kinu na hranici

16. 7. 2021

Autor: Veronika Zýková

Program přehlídky Kino na hranici (Český Těšín / Cieszyn, 30. 7. 4. 8. 2021) přinese řadu nových polských i českých filmů včetně dokumentů, které stojí za pozornost. Seznam filmů najdete zde a kompletní program v pdf zde.

Wieloryb z Lorino / Velryba z Lorina - Ex Oriente Film 2012
r. Maciej Cuske, 2019, 59’, PL

Pro indigenní kmen Čukčů je každoroční lov ohrožených velryb nejen tradicí, nýbrž existenční nutností. Jejich přežití je však kvůli nešvarům moderní civilizace stále ohroženější. Přesto se drží svých mýtů. Podle jejich legendy tak vznikl člověk ze vztahu s velrybou. Oba žili dlouhý čas šťastně pospolu do chvíle, než člověk začal své velrybí bratry lovit. Film nabízí přesný portrét města Lorino na severovýchodní Sibiři a archaický způsob života jeho obyvatel v průběhu věků.



Volanie / Volání - KineDok 2021
r. Erik Praus, 2019, 80’, SK

Otcové Gabriel, Vicilentius a Nazari, tři různě staří mniši v pravoslavném klášteře Počávijská lávra v Ukrajině, tráví čas v odloučení od světa. Všichni sem ale přišli ze svých světských životů a nesou si v sobě vzpomínky, do nichž se otiskly překotné a komplikované nedávné dějiny jejich vlasti. Snímek nechává jejich paměť vyvstávat na pozadí každodenní rutiny v majestátní klášterní architektuře. Ztišené, meditativní pozorování rituálů, práce či nicnedělání mnichů vytváří empatický portrét místa a jeho obyvatel, do jejichž životů nahlíží prostřednictvím náznaků.



Ściana cieni / Stěna stínů - East Doc Platform - East Doc Forum 2017
r. Eliza Kubarska, 2020, 94’, PL

Na východě Nepálu stojí posvátná sedmitisícová hora Jannu, jejíž vrchol je považován za sídlo bohů a démonů. Traduje se, že kdo ji zkusí pokořit, zaplatí za to životem. Pod horou leží víska, ve které bydlí Ngada Šerpa s rodinou. Jeden z nejspolehlivějších horských nosičů v oblasti se potýká s chudobou. Přesto by synovi chtěl zaplatit studium medicíny. Rozhodne se proto porušit tabu a doprovodit na Jannu horolezeckou expedici. Doufá, že k němu bohové budou milosrdní. Majestátní horské scenérie se stávají dějištěm dramatu člověka svádějícího boj s přírodními živly i vlastním náboženským přesvědčením. 



Blizny / Jizvy
r. Agnieszka Zwiefka, 2020, 79’, PL

Vetri se v 16 letech přidala k Tamilským tygrům, aby bojovala ve více než 25 let dlouhé občanské válce na Srí Lance. A spolu s ní do organizace vstoupily tisíce dalších mladých dívek, některé dobrovolně, jiné z donucení. Válka sice skončila v roce 2009, ale jizvy se zatím nezhojily. Mnohé z žen mají trvalá fyzická i psychická postižení. V době, kdy současná vláda bývalé členy Tamilských tygrů monitoruje a snaží se zabránit, aby se její členové vídali, Vetri pořádá terapeutická setkání, při nichž se raněné ženy mohou uvolnit, zatančit si a být s těmi, které postihl stejný osud.



Nová šichta - Ex Oriente Film 2018, East Doc Platform - East Doc Forum 2019, East Silver Karavana
r. Jindřich Andršt, 2020, 91´, CZ

Tomáš Hisem je jedním z mnoha propuštěných horníků. Okolí ho považuje za ztracený případ. Už po jeho poslední šichtě na něj a jeho kolegy před branami uzavřeného dolu čekají novináři – jeho zdánlivá ztracenost a nepoužitelnost do dalšího života je pro ně kuriózní anekdotou. Tomáš má ale plán. Přihlásí se na kurz programátorství, ostříhá si své dlouhé vlasy a přestěhuje se. Začne nový život. Dokumentarista Jindřich Andrš ho sledoval na každém kroku této cesty. Stal se Tomáš, který je zván do médií promlouvat o svém postupu, maskotem nefunkčního systému, jak mu vyčítají jeho bývalí kolegové, nebo se jeho snaha a energie zúročí?



V síti - East Doc Platform - East Doc Forum 2019
r. Vít Klusák, Barbora Chalupová, 2019, 90´, CZ

3 herečky, 3 pokojíčky, 10 dní a 2458 potenciálních sexuálních predátorů. Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání. 



Vlci na hranicích - Ex Oriente Film 2018, East Doc Platform - East Doc Forum 2019, East Silver Karavana
r. Martin Páv, 2020, 78´, CZ

Vlci na hranicích vypráví příběh o návratu vlků do české krajiny a obecněji také o našem rozpolceném vztahu k přírodě. Na Broumovsku byly tyto šelmy vyhubeny před více než dvěma sty lety a začaly se postupně vracet až v poslední době. V kraji, pro nějž je chov ovcí a dalších hospodářských zvířat tak typický, vyvolává jejich návrat mnoho emocí. Sledujeme tak příběhy konkrétních lidí – ekologické farmářky, starosty jedné z obcí, či velkochovatele ovcí, kterým všem do života zasáhli vlci.



Alchymická pec
r. Adam Ol’ha, Jan Daňhel, 2020, CZ, SK

Během prací na posledním celovečerním filmu surrealistického tvůrce Jana Švankmajera Hmyz, na němž se Jan Daňhel podílel jako střihač a Adam Oľha jako kameraman, byli osloveni filmovým producentem Jaromírem Kallistou a režisérem Janem Švankmajerem, aby se skrze dokumentární film pokusili odhalit a zakonzervovat tvořivé procesy, kvasící v útrobách jejich filmové společnosti Athanor.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace