KINEDOK

Open House Praha: Debata a projekce

28. 7. 2021

Autor: Anna Jurková

Stavby, které měly velké ambice, ale svoji funkci nenaplnily. To bude tématem debaty a projekce ve středu 4. srpna od 20:00 na pražském Strahově v rámci festivalu Open House Praha 2021. Těšit se můžete na dokument z kolekce KineDoku Central Bus Station.

Začátkem srpna se uskuteční již sedmý ročník festivalu Open House Praha. Tento festival se snaží o popularizaci architektury pomocí netradičního objevování. Zpřístupňuje běžně nedostupné budovy a nabízí tak přímý zážitek z architektury a její poznávání v různých souvislostech. O víkendu 7.-8. srpna bude možnost navštívit až 80 budov a prostorů.

Festival ale probíhá celý týden (2.-8. srpna), kromě již zmíněných prohlídek nabízí také řadu doprovodných programů. Tento rok se Open House spojil s Institutem dokumentárního filmu a projekcí a debatou oživí stadion s největší rozlohou na světě – Velký strahovský stadion. Z této obdélníkové stavby se zaoblenými rohy, která patří na seznam kulturních památek ČR, je vidět panorama Prahy a konaly se zde třeba i koncerty Rolling Stones, Pink Floyd či Guns N’Roses.

Open House Praha: Projekce & Debata: Místa bez lidí | Facebooková událost

Ve středu 4. srpna od 20:00 se na stadionu bude konat debata na téma opuštěných staveb, které byly vytvořeny s velkou pompou a vidinou zářné budoucnosti, ale mnohdy netrvalo dlouho a jejich sláva opadla a svou funkci mnohdy ani nenaplnily. Hosty diskuze budou Jan Chabr z Magistrátu hl. m. Praha a architektka, urbanistka, teoretička a básnířka Anna Beata Háblová.

Následovat bude projekce dokumentu z KineDok katalogu Central Bus Station (2018, 78 minut), ve kterém režisér Tomáš Elšík představuje předimenzovaný prostor telavivského centrálního autobusového nádraží, které svazuje paradox – nepřitahuje lidi, kteří by obdivovali jeho design, jak bylo zamýšleno, ale naopak lidi z okraje společnosti, kteří ho začínají postupné obydlovat. Dokument bude promítán s českými titulky.



A proč pořadatelé Open House zvolili právě tento film? “Festival Open House Praha se každý rok snaží otevírat témata týkající se architektury, veřejného prostoru nebo třeba udržitelnosti. Dokument Tomáše Elšíka Central Bus Station  svým tématem vybízí k zamyšlení nad odpovědností architekta, stavitele, ale také společnosti za stavby, které vznikají ve veřejném prostoru a jakým způsobem je potom využíváme. A právě i během festivalu se veřejnosti otevírají stavby, které podobnou kontroverzi mohou budit a je důležité o nich mluvit”, komentuje produkční Open House Renáta Hajnová.

Akci spolupořádá Institut dokumentárního filmu a vstupné je zdarma, bez nutnosti předchozí registrace. Vstup na západní tribunu Velkého strahovského stadionu je přes vrátnici u spojovacího mostu se stadionem Evžena Rošického, Zátopkova 100/2, Praha 6. Prosíme vás o dodržování aktuálních protiepidemických nařízení (https://covid.gov.cz/opatreni/pohyb-venku/omezeni-konani-hromadnych-akci ), děkujeme.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace