KINEDOK

Srpen s KineDokem

30. 7. 2021

Autor: Anna Jurková

I v srpnu pro vás máme přichystáno spoustu originálních dokumentů, které díky našim promítacím místům budete moci zhlédnout po celé České republice. Navíc se KineDok v srpnu zúčastní i několika festivalů (mimo jiné i v Rumunsku)!

První srpnovou projekci jsme pro vás nachystali společně s naším promítacím místem Hrubínka v Třebíči už v úterý 3. srpna. Promítat se bude rumunský dokument, který zahájil celou KineDok kolekci, Acasa, můj domov, pojednávající o střetu nekonvenčního způsobu života s městskými podmínkami. V Třebíči vás poté ale čekají ještě další projekce, ve čtvrtek 5. srpna například dokument Sólo o hudebním virtuózovi potýkajícím se s psychickými problémy. V úterý 10. srpna se i v Třebíči budou slétat Sokoli z dokumentu Na značky! Márii Pinčíkové. Ve středu 12. srpna se přesuneme do švédského městečka Kiruna, které se kvůli těžbě začalo propadat do země. 

Út 3. 8. 20:45 Acasa, můj domov (Třebíč, Centrum volného času Hrubínka)
Čt 5. 8. 20:45 Sólo (Třebíč, Centrum volného času Hrubínka)
Út 10. 8. 20:45 Na značky! (Třebíč, Centrum volného času Hrubínka)
St 12. 8. 20:45 Kiruna (Třebíč, Centrum volného času Hrubínka)



V Praze se KineDok začátkem srpna zúčastní sedmého ročníku festivalu Open House Praha, kde se bude 4. srpna od 20:00 debatovat o stavbách, které měly velké ambice, ale svou funkci mnohdy nenaplnily. Po debatě bude následovat projekce dokumentu Central Bus Station, ve kterém režisér Tomáš Elšík představuje paradox předimenzovaného prostoru telavivského centrálního autobusového nádraží. Vstup je zdarma!

St 4. 8. 20:00 Central Bus Station + debata (Open House Praha, Velký strahovský stadion)



I v srpnu se naše dokumenty objeví v Českém Krumlově díky našemu projekčnímu místu Prádelna. V prostoru bývalé čistírny v Hradební ulici se bude nejdříve promítat dokument Acasa, můj domov (v sobotu 7. srpna) a poté dokument Srbenka (v sobotu 28. srpna), ve kterém se kontroverzní chorvatský režisér Oliver Frljić věnuje zkoušení divadelní hry o stále palčivých křivdách jugoslávské války, zatímco dostává výhružky od chorvatských vlastenců.

So 7. 8. 20:30 Acasa, můj domov (Prádelna, Český Krumlov)
So 28. 8. 20:30 Srbenka (Prádelna, Český Krumlov)



KineDok jede i na festival Povaleč! V pátek 6. srpna se zde bude promítat dokument Na značky!, v sobotu 7. srpna dokument Kiruna o propadajícím se švédském městě, po projekci je na programu diskuze s režisérkou Gretou Stocklassou. Festival, který probíhá ve vesničce Valeč na Karlovarsku, kromě koncertů nabízí i workshopy, přednášky, výstavy, divadelní představení, a právě i filmové projekce.  

Pá 6. 8. 14:00 Na značky! + debata (Festival Povaleč, Valeč)
So 7. 8. 11:30 Kiruna + debata (Festival Povaleč, Valeč)



Dalším festivalem, kterého se letos v létě KineDok účastní, je Festival Banát. Desátý ročník tohoto kulturně hudebního festivalu u krajanů v Rumunsku se letos koná od 18. do 22. srpna v krajanské vesnici Eibenthal v Rumunsku. KineDok na Banát přináší dva rumunské dokumenty doplněné o odborný úvod. Jedná se o filmy Učit a Acasa, můj domov. Pojeďte s námi na Banát i vy! Registraci najdete zde.

Pá 20. 8. Acasa, můj domov (Festival Banát, Tisové údolí)
So 21. 8. Učit (Festival Banát, Tisové údolí)




Od roku 2013 se v České republice koná přehlídka noirových filmů Noir Film Festival. Letošním místem konání je Český Šternberk, přijďte si i vy vychutnat projekce na jeden z nejstarších českých kamenných hradů. KineDok zde letos nabízí dokument CinemAbility: The Art of Inclusion, který v řadě ukázek a rozhovorů odpovídá na otázky: Jak jsou v hollywoodských filmech zobrazovány postavy s hendikepem? Jak se toto zobrazování měnilo v čase? Jaké jsou nejčastější stereotypy?

Pá 20. 8. 10:30 CinemAbility (Noir Film Festival, hrad Český Šternberk)



Za doprovodu Smetanovy Vltavy se Sokoli režisérky Márii Pinčíkové budou slétat v pátek 20. srpna i v Náchodě! Přijďte v 19:00 do kavárny Škvorecký café, která je v centru dění, ale mimo centrum města, na dokument Na značky!

Pá 20. 8. 19:00 Na značky! (Náchod, Škvorecký Café)

Jedinečný pohled na ruský feminismus očima žen prožívajících křečovitou éru historických a společenských změn od dob Ruské revoluce v roce 1917 po současnost, představuje celovečerní dokument Dcery revoluce, který budete ve středu 25. 8. moci zhlédnout ve Skautském institutu v Praze. Akce bude doplněna i o koncert.

St 25. 8. 19:30 Dcery revoluce + koncert (Skautský institut, Praha)



Několik dalších projekcí pro vás chystáme například ve spolupráci s naším promítacím místem KUPE v Opavě, kde ve zrekonstruované vodárenské věži budete moci vidět například dokumenty Na značky! či Sólo. Další projekce ale chystáme i například v Ústí nad Labem. Sledujte náš program na webu, aby vám žádná projekce neunikla!

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace