ČESKÝ DOKUMENT

Rozhovor

TRUE STORY PODCAST

ONLINE

True Story, epizoda 11: Žít vodu

11. 8. 2021

Autor: Veronika Zýková

Druhá řada série True Story, přinášející rozhovory s dokumentaristy a dokumentaristkami o jejich nových filmech a aktuálních tématech, je tu! Otevíráme ji povídáním Nicole J. Adelman s režisérem Pavlem Boreckým o jeho filmu z jordánské pouště Žít vodu. Snímek měl mezinárodní premiéru na festivalu Visions du Réel, uveden byl mj. v Ji.hlavě, na CPH:DOX, AFO nebo Dokufestu. Rozhovor si můžete pustit v audio i video podobě.



Poslechněte si podcast True Story na Soundcloud | Spotify | Apple Podcasts | Podbean | Anchor 

Mechanické vibrace rezonují pouští Wadi Rum. Od chvíle, kdy se zde jordánští Beduíni usadili, stali se závislými na komplexní vodovodní síti. Ačkoliv je zdroj přímo pod jejich nohama, nemají k němu snadný přístup. Hlubinné vrty mezitím napájí nedaleké zemědělské podniky, pomáhají vizionářskému rozvoji a zabezpečují rostoucí populaci. Beduíni, farmáři i obyvatelé měst – ti všichni chtějí mít na zdroji svůj podíl. Těžba „modrého bohatství“ je však časovanou ekologickou bombou.

Pavel Borecký (Praha, 1986) je sociální antropolog, audiovizuální etnograf a filmový kurátor. Pavlovy filmy Solaris (2015) a In the Devil's Garden (2018) se zaměřují na konzumní kulturu v Estonsku a otázku dekolonializace v Saharské arabské demokratické republice. Žít vodu je jeho celovečerní dokumentární debut.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace