KINEDOK

KineDok uvede Dcery revoluce ve Skautském institutu (25. 8.)

22. 8. 2021

Autor: Veronika Zýková

Ve středu 25. srpna uvede KineDok snímek bulharské režisérk Dolyi Gavanské Dcery revoluce ve Skautském institutu na Staromáku. Snímek bude promítán v ruštině s českými titulky a vstupné bude dobrovolné. Projekce začne ve 21:00 a od 22:30 bude následovat koncert v balkánských rytmech kapely Oranžáda.

Facebooková udalást

Dcery revoluce

Ve snímku Dcery revoluce představuje bulharská režisérka Dolya Gavanski intimní, překvapivé, vtipné a bolestivé příběhy žen narozených v Sovětském svazu, jejichž svědectví odhaluje dosud neznámou historii. Za snímek získala cenu na bulharském festivalu Golden Rhyton 2020, Russian Film Week, Yalta International Film Festival či Russia Abroad Film Festival.

Přežít sama s potomky obléhání Leningradu, zatímco teploty padají hluboko pod bod mrazu. Stát se nedobrovolně prostitutkou ve společných bytech. Čelit vězení při pašování zakázané literatury do Sovětského svazu. Stát se jako žena kosmonautkou a letět do vesmíru. Dřít a pokoušet své zdraví při snaze zvládnout dokonalou baletní piruetu. Být politicky i kulturně uvědomělou. Díky rozsáhlému výzkumu a práci s pozoruhodně obsáhlým a vzácných archivem filmových záběrů představují Dcery revoluce fascinující historii a hořkou výpověď o náročnosti toho, jak to je být ženou v komunistickém Rusku a nynějších postsovětských zemích.

Oranžáda
Následovat bude příval hudební energie kapely Oranžáda v balkánských rytmech, které jsou inspirovány tamními dechovými orchestry. Mezi přední inspirace kapely spadají Fanfare Ciocarlia, Goran Bregović, Boban, Marko Markovic a další.

Kapela pomalu vznikala již za středoškolských studií některých členů. O prvním oficiálním koncertu můžeme hovořit teprve v roce 2010, kdy Oranžáda (tehdy ještě pod pracovním názvem „Balkán“) veřejně zahrála na absolventském koncertu jednoho z členů. Během let se sestava měnila, repertoár narůstal a kapela zkoušela. Zásadním zlomem byl rok 2013, kdy se Fanfáre Oranžáda (stále neoficiální název) účastnila MFF v Karlových Varech, kde vystupovala po klubech a bavila turisty na ulici. Od té doby se kapela oficiálně jmenuje Oranžáda a má za sebou vystoupení na festivalech, v klubech, na soukromých akcích i na ulici.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace