TRUE STORY PODCAST

ONLINE

True Story, epizoda 14: Jak Bůh hledal Karla

3. 9. 2021

Autor: Veronika Zýková

Nicole J. Adelman hovořila s Filipem Remundou o filmu Jak Bůh hledal Karla, který natočil společně s Vítem Klusákem o moci institucí, filmu ve filmu, epické cestě a objevování dvou národů a dvou světů, kde náboženství plní rozdílnou úlohu. Jak Bůh hledal Karla je také příběhem osobního vývoje jednoho muže, který zkoumá, co pro něj jako pro Čecha znamená náboženství. Film byl promítán na Millenium Docs Against Gravity, Jeden svět, MFDF Ji.hlava a dalších festivalech. Sledovat jej můžete na Aerovodu či DAFilms.

Poslechněte si podcast True Story na Soundcloudu | Spotify | Apple Podcasts | Podbean | Anchor 




Tak blízko, tak daleko. Toto se dá s trochou nadsázky říct o sousedech a příbuzných národech, Polácích a Češích. Silně autorský dokument staví na protikladech dvou světů – českých bezvěrců konfrontovaných s exotickou realitou katolické země. O humorné scénky zákonitě není nouze. Filmaři oslovují kolemjdoucí, jeptišky, pracovníky antisemitského rozhlasu Radio Maryja, kněze obviněného ze sexuálního obtěžování i exorcistu. Karel se stává nejen objevitelem, který usiluje o hledání pravdy o polské víře, ale ve druhé rovině je též poutníkem, který skrze „cestu za filmem“ sám víru touží nalézt. V neposlední řadě se však dokument ptá, co se to s Polskem v posledních letech děje, proč je samo tak vnitřně rozdělené – stejně jako Česko. (Jeden svět)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace