TRUE STORY PODCAST

ONLINE

True Story, epizoda 15: Žal žen

8. 9. 2021

Autor: Veronika Zýková

Je tady další část podcastové série True Story. Tentokrát spolu hovořily Ivona Remundová a Andrea Culková, jejíž dokumentární film Žal žen zkoumá pocity, které zažíváme, když vidíme, že rovnováha mezi planetou a lidmi je ohrožena klimatickým kolapsem. První film z dokumentárního cyklu "Love&Rage" vypráví především o členech Extinction Rebellion a zejména o ženách: režisérka Andrea Culková zjišťuje, že jsou to často právě ženy, kdo vnímá a prožívá klimatické změny bezprostředněji a naléhavěji. Film byl uveden mj. na festivalu Jeden svět a CinEast. Film si můžete pustit na DAFilms.

Poslechněte si podcast True Story na Soundcloudu | Spotify | Apple Podcasts | Podbean | Anchor 



Žal nad zničenou krajinou a ignorování životního prostředí se před 30 lety stalo jedním ze zdrojů Sametové revoluce. Brzy se Československo nadechlo nejen svobody, ale i čistějšího vzduchu. Po třech dekádách ale zase narůstá žal nad stavem klimatu, naráží na ignoranci a opět se mění v rebelii. Různá klimatická hnutí v poslední době změnila zápas na klimatickém hřišti vysláním silných emocí do útoku. A najednou se věci daly do pohybu.
Film Žal žen není o statistikách a teplotních stupních, ale právě o emocích. Otevřeně zkoumá emoce, které vzbuzuje vidina blízkého kolapsu rovnováhy mezi planetou a lidmi. Je hlavně o ženách, protože ženy vnímají a prožívají ohrožení klimatickou změnou mnohdy naléhavěji než muži. Film ukazuje, jak se z této úzkosti rodí nové rebelky a rebelové.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace