KINEDOK

KineDok na Palm Off Fest

5. 10. 2021

Autor: Anna Jurková

Od úterý 5. října do soboty 30. října se koná divadelní festival Palm Off Fest, který je od svého startu v roce 2016 každoročně v Divadle pod Palmovkou a setkávají se na něm divadla střední Evropy. Podtitulem jubilejního pátého ročníku je motto [untitled yet, vol. 2].

Festival se od začátku své existence otevírá kromě kontaktu se zahraničními divadelními kulturami i dalším uměleckým oborům a platformám. Již během druhého ročníku navázal spolupráci s Institutem dokumentárního filmu s cílem rozšířit festivalový program o reflexi podobných témat optikou autorského dokumentárního filmu. Nejen divadelní tvůrci, ale také režiséři autorského dokumentu totiž vytvářejí svá díla s ambicí vyvolat v divákovi katarzi a umožnit mu nahlédnout do skrytých a hlubších souvislosti zpracovávaných témat a příběhů. 

Letos bude v rámci festivalu v prostoru studiové scény Divadla pod Palmovkou uvedeno šest dokumentárních snímků, které získaly značnou pozornost v zahraničí a které originálně reflektují proměnlivost i jistou nezachytitelnost naší přítomnosti. Dokumentární část festivalu v roce 2021 diváky provede různými oblastmi současného života nuceného se vyrovnávat s jeho proměnlivostí a nejrůznějšími tlaky - závažnými proměnami společenské, ekonomické a klimatické povahy, měnícím se statutem lidské práce, současným pojetím individuální svobody a důstojnosti či přístupem člověka ke krajině a zvířatům. Vstup na všechny projekce je zdarma a všechny začínají v 19:30.

St 6. 10. Osobní život díry 

Režie: Ondřej Vavrečka, Česká republika, 2020, 62 min. Facebooková událost


Poetický film, který formálně vychází z dokumentárního filmu, ale překračuje k otevřené, hravé a experimentující formě. Pojednává o podstatě našeho světa a tu netvoří něco pevného, nýbrž je spíše plná děr, což ukazuje např. struktura hmoty. S hravostí, lehkostí i naléhavostí objevuje různé druhy prázdnoty. Svět potřebuje ty prázdné prostory, aby se mohl kam hýbat. Krátké momenty extáze jsou střídány čekáním ptáků marabu, hardcore filosofie je proplétána s banalitou každodennosti.

So 9. 10. Nová šichta

Režie: Jindřich Andrš, Česká republika, 2020, 91 min. Facebooková událost

Časosběrný dokumentární film sleduje propuštěného horníka Tomáše Hisema, který je donucen hledat si novou práci po uzavření dolu Paskov na Ostravsku. Rázovitý padesátník Tomáš, přesvědčený fanda Baníku, se rozhodne rekvalifikovat na profesi programátora. Na své cestě je konfrontován s dnešním trhem práce a zcela novým prostředím, v němž se musí adaptovat. 

Út 12. 10. Vlci na hranicích

Režie: Martin Páv, Česká republika, 2020, 79 min. Facebooková událost


Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, v roce 2016 se ale do této oblasti vrátila první smečka a narůstající populace vlků dnes výrazně ovlivňuje životy místních lidí. Dokument Vlci na hranicích zachycuje jejich nejednoznačné přijetí: zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata farmářů, proti kterému není možné se účinně bránit. Kromě místních farmářů, na straně odpůrců stojí i v médiích známý starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant, mezi jejich příznivci zase hydrolog Jiří Malík.

St 13. 10. Slepice, virus a my

Režie: Filip Remunda, Česká republika, 2021, 74 min. Facebooková událost

Film zaznamenává rodinnou pandemickou „reality show“, v níž jde o pokus poznat do detailu život slepic zachráněných z velkochovu a adaptovaných zpět do venkovského života, na „vlastní dvorek“, to vše během koronavirové pandemie. Snímek je unikátní tím, že společenské a ekologické téma zkoumá dětským pohledem, který je nejen emotivní, ale až překvapivě logický.

So 16. 10. Zákon lásky

Režie: Barbora Chalupová, Česká republika, 2021, 90 min. Facebooková událost

Tragikomická dokumentární roadmovie sleduje cestu zákona, jenž může ovlivnit životy statisíců lidí. V hlavní roli filmu se představí Poslanecká sněmovna České republiky, ve vedlejších rolích pak názoroví protivníci - Aliance pro rodinu a hnutí Jsme fér. Metoda natáčení byla přísně observační, filmaři do situací nijak nezasahovali. Díky tomu jsou scény živé a autentické, z čehož vyplývá většina bezděčných komediálních momentů. Jaký je vlastně rozdíl mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím? S napětím sledujeme vypjatou výpravu napříč společností, která vede od sběru petičních podpisů, přes televizní půtky až po diskuse na půdě parlamentu směřující ke klíčovému hlasování. 

St 20. 10. Žal žen

Režie: Andrea Culková, Česká republika, 2020, 94 min. Facebooková událost


Přes třicet let víme o problémech s klimatem, publikujeme data, zakládáme panely a nic zásadního se neděje. V minulém roce se díky klimatickým hnutím a aktivistům dostali do hry emoce a věci se najednou daly do pohybu. Film Žal žen proto není o statistikách a teplotních stupních, ale o emocích, které vzbuzuje vidina kolapsu rovnováhy mezi planetou a lidmi. Je také hlavně o ženách, často matkách malých dětí, protože ženy nejednou vnímají a prožívají ohrožení klimatickou změnou naléhavěji než muži.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace