KINEDOK

Easy Lessons na festivalu Mnoho světů

5. 10. 2021

Autor: Anna Jurková

Mnoho světů v Jilemnici je lidskoprávní filmový festival v obci Jilemnice v Libereckém kraji, který se koná již od roku 2014. Jeho osmý ročník tradičně proběhne v Kině 70. Kromě veřejných projekcí dokumentárních filmů z celého světa zabývajících se tématem lidských práv či ekologie nabízí také přednášky a debaty se zajímavými hosty či nejrůznější charitativní projekty. Tématem letošního osmého ročníku je BUDOUCNOST. Vstupné na celý program festivalu je dobrovolné, vše půjde na pomoc afghánským ženám.

V pátek 8. října od 17:30 bude na festivalu promítán i film z KineDok nabídky Easy Lessons režisérky Dorottye Zurbó o krásné Kafie, která utíká z rodného Somálska před předem dohodnutým sňatkem do státního dětského domova v Maďarsku. Jak se bude vyrovnávat se změnami, které na ní v nové zemi čekají? A jak se změnami uvnitř sebe samé? Po filmu bude následovat diskuze se samotnou protagonistkou filmu Mahdi Said Kafiyou.

Easy Lessons 

(r. Dorottya Zurbó, 2018, Maďarsko, 78 min)


Kdo jsem? Kým chci být? Jaká mám být? Otázky, které se 17leté Kafie honí hlavou. Před dvěma lety uprchla do Maďarska, aby ve své rodné zemi, Somálsku, unikla předem dohodnutému sňatku. Nyní je její útočiště státní dětský domov, kde se učí na maturitu a hledí vstříc další životní etapě. Easy Lessons jsou poetickou cestou krásné mladé dívky, která se na pokraji dospělosti rozloučí se vším, s čím v rodné zemi vyrostla. Kulturní hodnoty, tabu a dogmata se rozpadají v nejneobvyklejších situacích, zatímco se snaží přizpůsobit novému životu v Evropě v Maďarsku. Jak může vysvětlit změny, které prožívá? Tento vnitřní boj se stává hlavní linkou filmu a unikátní formou přiznání.

Facebooková událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace