KINEDOK

ONLINE

Pusťte si záznam diskuze k filmu Sólo

9. 11. 2021

Autor: Anna Jurková

Jak se chovat k psychicky nemocnému blízkému člověku? Může hudba pomoci s psychickými problémy? A jaký je současný stav české psychiatrie? Pusťte si záznam z diskuze k filmu Sólo a zjistěte odpovědi nejen na tyto otázky.

Zdeněk Bašný již během studia na univerzitě začal pracovat v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice. Po studiu pracoval na lůžkovém oddělení V. a IV., v roce 1961 byl pověřen vedením pracovní terapie. V letech 1958 – 1985 byl primářem lůžkového oddělení. V letech 1990 – 2005 působil jako ředitel léčebny. V době jeho působení ve funkci ředitele se uskutečnil první ročník festivalu Mezi ploty (1992). Doktor Zdeněk Bašný stál u zrodu České rehabilitační společnosti, jejíž sídlo umístil do této léčebny. Položil tak organizační základ pro hiporehabilitaci a hipoterapii v ČR. Stále pracuje jako psychiatr v Praze 9, v poliklinice Prosek. Působí jako soudní znalec v oboru zdravotnictví.

Juraj Okaji je psychiatrem v Centru krizové intervence Psychiatrické nemocnice Bohnice a pohotovostním lékařem v Krizovém centru RIAPS. Mezi jeho odborné zájmy patří komplexní péče o nemocné se schizofrenií na všech úrovních (krizová, ambulantní, nemocniční a komunitní). Od dětství hraje na klavír, pořádá veřejné koncerty pro nemocniční pacienty, aktivně pečuje o různé aspekty duševního zdraví u hudebníků (práce s trémou, psychohygiena, vliv duševního onemocnění na život hudebníků).

Moderátorka Sandra Mikulcová se věnuje vztahům s veřejností a komunikaci a projektovému managementu ve vzdělávací, kulturní a neziskové sféře. Na Ostravsku dlouhodobě spolupracovala s Centrem PANT, kde se podílela na dramaturgii a produkci kulturních a osvětových akcí a workshopů zaměřených na lidskoprávní témata, moderní dějiny, popularizaci vědy, mediální gramotnost, občanskou participaci a environmentální problematiku. V současné době působí v Nadaci OSF a i nadále prostřednictvím své práce usiluje o rozvoj celospolečenského dialogu, bourání stereotypů a předsudků a posílení základů občanské společnosti.

Filmy

Sólo
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace