EAST DOC PLATFORM

East Doc Platform 2022 s projekcemi na podporu Ukrajiny

4. 3. 2022

Autor: Veronika Zýková

Po projekci filmu Aliny Gorlovy Bez viditelných příznaků nachystal Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Jedním světem a Francouzským institutem tři projekce s diskuzemi v rámci East Doc Platform v Kině 35. Diváci a divačky budou moct libovolnou částkou za koupenou vstupenku přispět na podporu Ukrajiny.

NEDĚLE, 27. 3.
Projekce + diskuze: Tales of a Toy Horse
(r. Uljana Osovska, Denys Strašnyj, UA, EE, 2021, 76 min.)
16:30 – 18:30, Kino 35, Francouzský institut v Praze

Projekce filmu Tales of a Toy Horse bude příležitostí vstupným libovolné výše podpořit režijní dvojici – Uljanu Osovskou a Denyse Strašnyjho, která zůstává uprostřed války v Kyjevě. Film bude promítán s anglickými titulky. Po projekci bude následovat debata v angličtině na téma aktivismu a dobrovolnictví s pozvanými hosty.

Intimní a poetické cinema verite s animovanými mezihrami odhaluje životní filozofii starého mnicha a umělce, který po mnoho let dodržuje svůj mnišský slib najít v každém dni něco dobrého. Od roku 2014 spojuje duchovní život se sociálním aktivismem a podniká několik cest s humanitární pomocí do Donbasu, kde je jeho slib zpochybňován válečnou realitou.

FB událost: https://www.facebook.com/events/678021373317779 
GoOut: https://goout.net/cs/tales-of-a-toy-horse+debata/szsdqct



ÚTERÝ, 29. 3.
Projekce + diskuze: Z deště pod okap
(This Rain Will Never Stop, r. Alina Gorlova, UA, LV, DE, QA, 2020, 102 min.)

18:30 – 20:45, Kino 35, Francouzský institut v Praze

Režisérka Alina Gorlova zůstává v Kyjevě s kolegy filmaři, pomáhá lidem v nouzi a dokumentuje současnou situaci. Alinu a její kolegy podpoříme zasláním vybraného vstupného. Po projekci oceňovaného filmu (s českými i anglickými titulky) bude následovat debata s Petrou Ezzeddine (FHS UK, Sdružení pro integraci a migraci) a Marií Jelínkovou (FSV UK) na téma migrace z války do války či dvojích standardů migrace.

Válka rozehnala Sulejmanovi do všech světových stran. Jednomu z bratrů se podařilo dostat se do Německa, druhému i s rodinou na Ukrajinu, třetí je v Iráku a čtvrtý zůstal v Sýrii. Zpřetrhané rodinné vazby propojuje postava Andrije, který se snaží navázat kontakt se všemi členy rodiny. Sám se však znovu nachází uprostřed války, v níž se rozhodne pomáhat místním jako dobrovolník Červeného kříže. Dokument sleduje tenkou linii mezi válkou a mírem, tradicí a pokrokem a do kontrastu staví geografickou separaci a rodinnou pospolitost. Ve vizuálně propracovaných a podmanivých černobílých kompozicích představuje obraz člověka, který se stává pouhou tečkou na mapě velkých geopolitických událostí.

FB událost: https://www.facebook.com/events/382341496842646
GoOut: https://goout.net/cs/z-deste-pod-okap+debata/sztdqct/




ČTVRTEK, 31. 3.
Projekce + úvod: Země je modrá jako pomeranč
(The Earth Is Blue as an Orange, r. Iryna Cilyk, UA, LT, 2020, 74 min.)

21:00 – 22:30, Kino 35, Francouzský institut v Praze

Projekce oceňovaného filmu ukrajinské režisérky Iryny Cilyk, která zůstala na Ukrajině společně se svým dítětem a informuje o aktuálním dění. Vybrané vstupné zašleme filmařce. Snímek s českými a anglickými titulky bude doplněn odborným úvodem.

Společná tvorba vlastního filmu je pro matku a její děti způsobem, jak se vyrovnat s traumaty z války v ukrajinském Donbasu. „Válka je, když někteří lidé střílejí. A další lidé střílejí na lidi, kteří stříleli první,“ vysvětluje nejmladší chlapec z rodiny, který byl v době vypuknutí války v Donbasu na východní Ukrajině v roce 2014 sotva na světě. Jeho matka spolu s dalšími třemi dětmi svůj dům neopustila ani poté, co se ocitly uprostřed válečné zóny. Ukrajinská režisérka Iryna Cilyk zachycuje rodinu ve chvíli, kdy nejstarší dcera Miroslava spolu s matkou a dalšími sourozenci točí svůj vlastní film o tom, co prožili za války. Láska ke kinematografii a pohroužení se do umělecké tvorby osvobozuje od tíživé minulosti a pro Miroslavu předznamenává vytouženou budoucnost filmové kameramanky.

FB událost: https://www.facebook.com/events/2165905256910333/ 
GoOut: https://goout.net/cs/zeme-je-modra-jako-pomeranc+uvod/szrdqct/




[aktualizováno 15. 3. 2022]

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace