KINEDOK

EAST DOC PLATFORM

Projekce: Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie (31. 3., 14:00)

26. 3. 2022

Autor: Anna Jurková

Přijďte na projekci posledního filmu legendy českého dokumentu Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie 31. března ve 14:00 do Kina 35 (Štěpánská 644, Praha). Součástí akce budou tři přestávky s připraveným občerstvením a odborný úvod. Celá akce je zdarma.

Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie 

Režie Karel Vachek, Česko, 2019, 335 min
V této téměř šestihodinové eseji hledá Vachek, držitel Ceny Institutu dokumentárního filmu, možnosti, jak učinit svět lepším místem k životu, skrze prozkoumávání současné politiky, filozofie, náboženství i umění. Jedná se o koláž z osobních vzpomínek, inscenovaných výjevů a archivů kolektivní paměti, kdy středobodem dění je sborovna katedry dokumentu na pražské FAMU. Právě odsud Vachek pomyslně řídil svůj filmový vesmír a zval si sem k disputacím a natáčení významné současníky i své studenty. Padesát let od pražského jara a třicet let od sametové revoluce bilancuje společenský vývoj a vidí jedinou možnou budoucnost v přímé demokracii, kterou podle něj umožní propojení lidstva počítačovou sítí.


Součástí akce bude i odborný úvod. Těšit se můžete na českého filmového producenta a režiséra Radima Procházku, absolventa FSV UK a dokumentární tvorby na FAMU, kde je nyní mentorem studentů režie. Produkoval filmy Roberta Sedláčka a je producentem filmu Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie. Dlouhodobě se věnuje debutantům, jak v roli producenta, tak také coby dramaturg pražského filmového klubu Cyklus Citrus, kde každý měsíc uvádí debutantské filmy a vede veřejné diskuse s jejich autory. O úvod se postará také Mikuláš Novotný, český Producer on the Move(2020). V roce 2012 spoluzaložil společnost Background Films, kde debutoval filmy Cesta do Říma a Resort. Vystudoval produkci na FAMU a Teorii interaktivních médií na FF MU. V roce 2020 představil na festivalu v Rotterdamu radikální 338 minutový opus Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie. Věnuje se také spolupráci s mladými autory a výtvarníky. 

Akce je součástí otevřeného programu East Doc Platform 2022, což je největší platforma k získání mezinárodních partnerů pro koprodukci, financování a distribuci dokumentárních projektů ve střední a východní Evropě, kterou pořádá Institut dokumentárního filmu. Každoročně se tu více než stovce klíčových producentů, televizních i festivalových dramaturgů a distributorů z celého světa představí přes 120 dokumentaristů a producentů.

Film bude promítán v češtině s anglickými titulky.

Facebooková událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace