IDF INDUSTRY SESSIONS

ONLINE

Diskuze Decolonization of Old Ideological Constructs and Film Industry Practice (29. 6.)

21. 6. 2022

Autor: Veronika Zýková

29. června od 18:00 si nenechte na naší facebookové stránce ujít další IDF Industry Session: Decolonization of Old Ideological Constructs and Film Industry Practice. Hovořit nejen o tom, jak se zbavit dávno zastaralých označení a nálepek, budou kritička a novinářka Daria Badior, filmařka a výzkumnice Kumjana Novakova, režisérka a producentka Volia Chajkouskaya a filmař a pedagog Srdjan Keča. Moderuje profesorka filmových studií na Univerzitě v St. Andrews Dîna Iordanova.

FACEBOOKOVÁ UDÁLOST

Před čtyřmi měsíci Rusko napadlo Ukrajinu a rozpoutalo válku v Evropě. Okamžitě se zvedla velká vlna solidarity s lidmi na Ukrajině. Okamžitě se také objevily výzvy, otevřené dopisy nebo diskuse o bojkotu ruské kultury, včetně kinematografie. Jak takové konflikty ovlivňují praxi ve filmovém průmyslu a co je třeba udělat, pokud chceme skutečně vyzdvihnout filmaře, filmařky a filmová díla z bývalého sovětského regionu? Existují nějaké podobnosti mezi válkou v bývalé Jugoslávii, pokud jde o poskytnutí hlasu všem zemím? Do diskuze o těchto a dalších tématech se můžete zapojit také vy.

Daria Badior - nezávislá kritička, redaktorka a novinářka z Ukrajiny. Je spolukurátorkou filmového festivalu Týden kritiky v Kyjevě, který se koná každoročně na konci října. V roce 2021 spoluzaložila nevládní organizaci Koalice pro kulturu, která analyzuje kulturní politiku na Ukrajině. Na jaře 2022 byla nerezidenční stipendistkou IWM, kde spolu s kolegy udržovala mediální projekt Unwinding Empire. Během tří měsíců vzniklo 14 článků napsaných ukrajinskými vědci, kritiky a intelektuály, které vyšly v mezinárodních médiích.

Kumjana Novakova - v roce 2006 spoluzaložila filmový festival Pravo Ljudski v Sarajevu a působí jako jeho hlavní kurátorka a ředitelka. V letech 2018-2021 vedla také filmové oddělení Muzea současného umění ve Skopji. Jako autorka se ve svém výzkumu pohybuje na pomezí kinematografie a současného videoartu a často zkoumá, jak se pohyblivé obrazy dotýkají identit, vzpomínek a kolektivního já. Její práce byly uvedeny na filmových festivalech po celém světě (Lipsko, Sarajevský filmový festival, PlayDoc, Museum of the Moving Image, NY, DokuFest, La Inesperada Barcelona). V současné době působí jako odborná asistentka na magisterském studiu na Nizozemské filmové akademii a zároveň pokračuje v doktorandském studiu současného umění a médií v Bělehradě.

Volia Chajkouskaya - běloruská filmařka, zakladatelka a programová ředitelka filmového festivalu Northern Lights v Bělorusku a společnosti Volia Films. V branži se poprvé prosadila jako producentka, její producentský debut The Road Movie měl premiéru na IDFA a byl distribuován v USA i ve světě. V roce 2018 se přestěhovala do Estonska a začala produkovat ve společnosti Allfi lm v Tallinnu. V roce 2020 se vrhá na režii svého krátkometrážního debutu Common Language, intimního rodinného dramatu, který měl premiéru na MFDF Ji.hlava. V srpnu 2020, povzbuzena politickými událostmi ve své vlasti, začala Volia režírovat svůj první celovečerní dokument.

Srdjan Keča - filmař, výtvarník a pedagog. Kečovy dokumentární filmy se soustavně promítají na předních festivalech: IDFA, DOK Leipzig, Full Frame, MFDF Jihlava atd. a získaly řadu ocenění a uznání kritiky. Flotel Europa, found-footage esejistický film, který sestříhal a spoluprodukoval, měl premiéru na Berlinale 2015 a získal Cenu poroty Tagesspiegel. Jeho celovečerní dokument Museum of the Revolution byl oceněn na East Doc Platform 2019 a měl světovou premiéru na IDFA 2021 V roce 2015 se Keča stal docentem na katedře dějin umění a umění Stanfordovy univerzity, kde vyučuje v programu MFA Documentary Film & Video.

Moderátorka: 
Dîna Iordanova - významná odbornice na světovou kinematografii se zvláštním zaměřením na kinematografii Balkánu, východní Evropy a Evropy obecně. Její výzkum přistupuje ke kinematografii na meta-národní úrovni a zaměřuje se na dynamiku nadnárodního filmu; zvláštní zájem věnuje otázkám souvisejícím s kinematografií na periferii a alternativní historiografií. Publikuje rozsáhlé práce o mezinárodním a nadnárodním filmovém umění a filmovém průmyslu, svolává výzkumné sítě o filmových festivalech a o dynamice globální kinematografie. Zasloužila se o vznik programu filmových studií na University of St Andrews. Založila také Centrum filmových studií, které v současnosti vede.

Organizuje Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s festivalem Docudays UA.

S podporou Kreativní Evropy MEDIA, Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury České republiky, Magistrátu hlavního města Prahy a APA.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace