EAST DOC PLATFORM

Rozhovor

TRUE STORY PODCAST

ONLINE

True Story, epizoda 41: 5 Pills Away

26. 6. 2022

Autor: Veronika Zýková

Ivona Remundová diskutuje s režisérkou Karolinou Domagalskou a producentkou Annou Stylinskou o dokumentárním filmu 5 Pills Away o čtyřech kamarádkách z Abortion Dream Teamu, které se postavily do čela revoluce, když polská vláda zavedla téměř úplný zákaz potratů. Film získal cenu DAE Pitch Talent Encouragement Prize na East Doc Platform 2022, kde byl podcast v březnu natočen.


Poslechněte si podcast True Story podcast na Soundcloudu | Spotify | Apple Podcasts | Podbean | Anchor 

5 Pills Away
V říjnu 2020 polská vláda zavádí téměř úplný zákaz potratů. Od této chvíle je potrat nemožný, i když je plod poškozený. To vyvolá obrovskou odezvu polských žen - vyjdou do ulic, což je označováno za největší vzpouru, jakou demokratické Polsko zažilo. Mnoho žen najednou zůstává samo a nemá se na koho obrátit. Naštěstí existuje potratová horká linka +48 222 922 597, kterou provozuje Abortion Dream Team. Číslo se objevuje na transparentech, na zdech, dokonce i na kostelích. Natalia, Karolina, Justyna a Kinga pomáhají ostatním ženám provést samovolný potrat doma nebo je nasměrují na kliniky v zahraničí. Nečekaně se všechny ocitají uprostřed revoluce za práva žen. Potraty jsou pro ně součástí života, ne politickou debatou. Ještě než si to uvědomí, stávají se nepřáteli státu a jejich životy a bezpečnost jsou ohroženy. Z kdysi tiché pomocné práce se stává nebezpečný boj proti systému, který se svými odpůrci nehraje fér. Obstojí v této obrovské výzvě a přežijí jako tým? Zvládnou boj bez úhony? Nebo ustoupí, když uvidí, že riziko je příliš vysoké?

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace