KINEDOK

KineDok jede na Banát

18. 7. 2022

Autor: Anna Jurková

Letošní ročník Festivalu Banát se uskuteční od 17. do 20. srpna a KineDok u toho opět nebude chybět. I tento rok se můžete těšit na balkán express, pořádnou jízdu vlakovým speciálem v doprovodu oblíbených kapel, zajímavé přednášky, organizované i neorganizované výlety a mnoho dalšího.

KineDok letos přiveze na Banát dva dokumenty, tak si nezapomeňte včas udělat rezervaci a užijte si tuto jedinečnou atmosféru s námi. Dokument Dům pro panenky se bude promítat ve čtvrtek 18. srpna od 16:00 a Já jsem Herkules v pátek 19. srpna také od 16:00. Více informací (nejen) o registraci najdete zde.

Já jsem Herkules (režie: Marius Iacob, 2016, Rumunsko)
Starobylé lázeňské městečko v Rumunsku, Baile Herculane, už rozhodně zažilo lepší časy lázeňského "průmyslu", a jeho obyvatelé se snaží znovuoživit město i léčit sami sebe. Běžná rutina péče o turisty, snahy o odpočinek a zkvalitnění života v zašlých městských kulisách, kde se mísí exotika se směšností. Film o lidech, jimž sociální systém neposkytuje recept na spokojený život, a tak improvizují a nacházejí svou vlastní definici štěstí a pohody.



Dům pro panenky (režie: Tudor Platon, 2020, Rumunsko)
Debut rumunského dokumentaristy Tudora Platona sleduje příběh pěti žen okolo sedmdesátky, které každoročně odjíždějí na dovolenou na venkově. Týdenní výlet nabízí režisérovi jedinečnou příležitost vstoupit do vesmíru těchto sedmdesátiletých dam. Cica – režisérova babička, Nana – kmotra a další kamarádky společně relaxují, sdílejí své životní příběhy plné nostalgie, zábavné historky, drby i každodenní trable. Daleko od všech starostí spekulují o existenci času a radují se ze společných chvil. ,,Život dokáže být těžký, ale posunout se dál a bavit se pomáhá.” Náhledy do jejich životů skrze rozhovory plné užitečných životních mouder a scény natáčené s lehkostí okamžiku představují obraz dlouholetého přátelství a generačního porozumění.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace