KINEDOK

Zkrocená zahrada v Přístavu 18600 a diskuze se Salomé Jashi

4. 8. 2022

Autor: Anna Jurková

Srdečně vás zveme do pražského Přístavu 18600 v pondělí 5. září od 20:00 na gruzínský večer. Promítneme film Zkrocená zahrada, který sleduje bizarní koníček nejbohatšího muže Gruzie (a bývalého premiéra) Bidziny Ivanišviliho. Režisérka Salomé Jashi s ním sklidila značný úspěch a uznání diváků, festivalových porot i kritiků. Součástí večera bude také diskuze a ochutnávka gruzínské kuchyně. Celá akce je English friendly (film bude promítán s českými i anglickými titulky) a vstupné je dobrovolné, těšíme se na vás.

ZKROCENÁ ZAHRADA (2021, r. Salomé Jashi)

Městské a vesnické stromy, které bývalý gruzínský premiér vykupuje a stěhuje přes celou zemi do své zahrady, představují pro obyčejné venkovany společnou historii i formativní předměty identit daného místa. Sdílené emotivní propojení s těmito kulturně hodnotnými rostlinami ale při zapojení machinace peněz a vyjednávání probouzí dlouho nevyřčený politický nesouhlas. Dokument záměrně vynechává některé podstatné informace, spoléhá na archetypální figury a situace a předkládá tak příběh mýtu o splnění velkého snu na pozadí dramatu každodenního života obyčejných lidí. Unikátní pozorovací smysl režisérky Salome Jashi na sebe bere podobu poetické vizuálního stylu, který hypnotizuje diváckou percepci vnímání záběry na technologicky náročný proces rozplétání sítě kořenů a logisticky nepředstavitelné stěhování těchto opulentních obrů.


SALOMÉ JASHI

Salomé Jashi se narodila v v roce 1981 v Sovětském svazu a vyrůstala během snah o nezávislost Gruzie, po kterých následovala občanská válka. Po absolvování žurnalistiky studovala dokumentaristiku na katedře mediálního umění na Royal Holloway, University of London. Jeden z jejich studentských filmů byl promítán v National Portrait Gallery jakožto součást diskuze na téma autoportrétu. Její filmy pozorují jemné, překvapivé detaily, které navíc evokují zdání bezprostřední důvěrnosti.

Facebooková událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace