KINEDOK

KineDok se připojuje k Týdnu pro klima

25. 8. 2022

Autor: Anna Jurková

Klima se týká nás všech – projekt Institutu dokumentárního filmu KineDok se proto zapojuje do iniciativy Týden pro klima, která proběhne od 12. do 18. září. Po celé ČR budete moci vidět investigativní dokument Loupežníci lesa o nelegální těžbě dřeva.

Iniciativa Týden pro klima se snaží posunout českou veřejnou diskuzi o klimatické krizi a souvisejících problémech zase o krok dál. Co trápí lidi v různých částech republiky a kde můžeme hledat společná řešení, která pomohou i klimatu? V tomto týdnu se na řadě míst v celé České republice konají přednášky, koncerty, demonstrace, projekce, workshopy nebo diskuze. Týden pro klima upozorňuje na nový přístup ke klimatické krizi, kdy by cílem nemělo být jen stabilní planetární klima, ale i důstojný život obyčejných lidí, a to nejen z této, ale i z příštích generací.

Děkujeme projekčním místům KineDok, díky kterým budete tuto environmentální detektivku moci vidět hned sedmkrát. Vybrat si můžete nějakou z následujících projekcí:

Pondělí 12. září: Severočeská vědecká knihovna
Úterý 13. září: Klub Kmen
Středa 14. září: Futra, Orlová
Středa 14. září: Knihovna Třinec
Čtvrtek 15. září: Punctum Krásovka
Čtvrtek 15. září: V. kolona
Pátek 16. září: Karnola
Pátek 16. září: Kočkino

Pokud se chcete i Vy zapojit do Týdne pro klima s KineDokem a promítat Loupežníky lesa, napište nám na vontor@dokweb.net. Film v rámci této akce nabízíme zdarma a nemusíte být stávajícím KineDok místem, ozvat se nám může kdokoliv. Třeba se vám promítání zalíbí natolik, že se domluvíme i na dlouhodobější spolupráci. Těšíme se na vaše zprávy!

LOUPEŽNÍCI LESA
2020, režie: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, Rumunsko, 95 min.


Přes 20 milionů kubických metrů dřeva se nelegálně vytěží v evropských lesích každý rok. Kde však stromy končí a kam míří výnosy z prodeje, které dosahují více než sto miliard dolarů? Těžba zasahuje do ruské tajgy, jednoho z posledních míst přirozeného výskytu ohroženého tygra sibiřského, míří i do anonymních továren v Číně, do USA, kde je jako pochybné podlahové zboží hojně prodáváno. Postihuje také rumunské národní parky, ve kterých dřevo zpracovávají rakouští obchodníci a zachází až do džunglí Peru. Alexander von Bismarck, aktivista a šéf Environmental Investigation Agency ve Washingtonu, DC, se však spolu se svým týmem jako utajený agent se skrytou kamerou vydává za odhalením těchto společností.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace