IDF

Vánoční večírek IDF + krátké filmy (8. 12.)

5. 12. 2022

Autor: Anna Jurková

Srdečně vás zveme 8. prosince do Večerní kavárny Soutterain na vánoční večírek Institutu dokumentárního filmu a projekci čtyř krátkých filmů: Milý tati, Aralkum, Babajanja a Everything's fine potatoes in line. Těšit se můžete také na tombolu.

FACEBOOKOVÁ UDÁLOST

Institut dokumentárního filmu již více než dvacet let podporuje východoevropské a středoevropské dokumentární filmy na jejich cestě k publiku. Přijďte na náš vánoční večírek a poznejte, kdo za IDF stojí. Rádi vás uvidíme!

Součástí večera bude také tombola a projekce čtyř vybraných krátkých filmů s anglickými titulky. Vstup je zdarma. Kapacita prostoru je ale omezená, tak neváhejte a přijďte včas. Prostor pro vás otevřeme v 18:30 a projekce začne ve 20:00.

MILÝ TATI (Diana Cam Van Nguyen, 2021)
Psaní dopisů jako terapie a snaha vyrovnat se s pocitem neporozumění a opuštěnosti představuje ústřední motiv autobiografického absolventského snímku. Dospělá Diana prochází dopisy, jež jí tatínek psal z vězení, když byla ještě malá. Vřelost a láskyplnost otcových slov kontrastuje s jeho činy po návratu domů, jež se nyní snaží autorka pochopit, a zároveň znovu navázat vztah s odcizeným rodičem. Neobvyklá technika propojující hraný film s rotoskopií, 2D a cut-out animací vytváří estetický prostor pro autentickou zpověď, v níž rezonuje zásadní otázka: Bylo by všechno v pořádku, kdybych se narodila jako kluk?

ARALKUM (Daniel Asadi Faezi, Mila Zhluktenko, 2022)
Aralské "moře" přesvědčivě ukazuje smrtící dopad lidských činností - v tomto případě intenzivního pěstování bavlny v SSSR - na ekosystém. Daniel Asadi Faezi (The Absence of Apricots, VdR 2018) a Mila Zhluktenko (Find Fix Finish, VdR 2017) natáčejí poslední obyvatele pobřeží, kteří přišli o svůj způsob života kvůli vylidňování svého prostředí. Krásné a dojemné dílo o naší pravděpodobné budoucnosti.


BABAJANJA (Ante Zlatko Stolica, 2022)
Babajanja je krátký esejistický dokument s hororovými prvky. Vypravěč se vrací do minulosti a snaží se najít tajemnou ženu, které se jako chlapec bál. Pátrá ve svých vzpomínkách, snech a zapomenutých hororových filmech a snaží se zjistit, kdo je a kde je dnes. Do pátrání zapojuje svou rodinu, příbuzné, spoluobčany - nikdo mu nijak zvlášť nechce pomoci, ale sbírá o ní stále více informací a vypravěč se blíží k tomu, aby se s ní konečně setkal.


EVERYTHING'S FINE POTATOES IN LINE (Piotr Jasinski, 2022)
Česká republika požaduje, aby Polsko uzavřelo uhelný důl Turów kvůli jeho škodlivému vlivu na české životní prostředí. Tisíce Poláků se obávají ztráty zaměstnání. Jedna z nich - Tereza (50 let) - se rozhodne s Čechy bojovat... V soutěži bramborových salátů.

Facebooková událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace