KINEDOK

Čáry v CAMPu na festivalu Slovenská architektura ve filmu 2022

5. 12. 2022

Autor: Anna Jurková

Poetická esej Čáry o měnící se Bratislavě se bude promítat už tuto neděli 11. prosince od 18:00 v Centru architektury a městského plánovaní v Praze v rámci festivalu Slovenská architektura ve filmu 2022. Vstupné je zdarma, rezervujte si své místo včas.

Facebooková událost (Čáry)

Současné filmy o slovenské architektuře od pátku 9. do neděle 11. prosince s bohatým doprovodným programem, to je festival Slovenské architektury ve filmu 2022, na kterém se KineDok letos podílí. V rámci festivalu se bude promítat ceněný dokument Čáry (ceny na festivalech MFDF Ji.hlava a Slnko v sieti) a následně k filmu proběhne i debata. Té se zúčastní režisérka filmu Barbora Sliepková, architekt Michal Janák a ředitel Sekce územního plánování MIB Martin Berežný a Lýdia Grešáková. Moderovat bude Alžběta Medková.

Vstupenky za 0 Kč

ČÁRY (r. Barbora Sliepková)
Bratislava, slovenské hlavní město, ve kterém se mísí staré a nové důsledkem masivních výstaveb, ale také domov měnící se před očima svých obyvatel. Poetika každodennosti a portréty zdejších občanů představují společenskokritickou výpověď o současných proměnách tohoto města. Osamělá Blanka sleduje proměny z balkonu svého bytu. Skladatel Danko se vyrovnává s rychlými změnami svého ,,Města na Měsíci” a snaží se zachytit jeho rytmus. Matúš se chce stát místním starostou. Realitní agent Michal seznamuje klienty s možností spokojeného života v bratislavských bytech a dva dělníci kreslí čáry městem a s lahví piva uvažují o životě. Černobílý dokument vykresluje obrazovými kompozicemi bratislavskou atmosféru, kterou doprovází symfonie okolního městského ruchu.


SLOVENSKÁ ARCHITEKTURA VE FILMU 2022

Třídenní akce představí úspěšnou sérii Ikony, která ukazuje architekty a architektky pozoruhodných staveb, které utvářeli poválečné Slovensko a dodnes tvoří nezaměnitelnou tvář některých měst. Sérii doplní poetická esej Čiary zachycující měnící se Bratislavu, ve které se střetává staré s novým. Intimní portréty ukazují životy současných obyvatel tohoto města a zachycují výhody i nevýhody rapidní transformace. Doprovodný program nabídne diskuze s tvůrci, páteční hudební vystoupení DJ set Stroon a pro malé architekty je připraven workshop se stavebnicí Totemo.

Barbora Sliepková
Barbora je absolventkou dokumentární režie na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. V současnosti pracuje jako členka kreativního týmu televizní relace Večera s Havranom. Se společností HITCHHIKER Cinema spolupracovala na epizodě Xenofóbia z dokumentárního cyklu Biele vrany a hrdinovia medzi nami. Její krátký studentský film O sestre vyhrál cenu LITA za nejlepší režii na festivalu studentských filmů Áčko a dvě ceny na 24. MFFK Febiofest: Cenu poroty za nejlepší film a Cenu diváků. Mezi její poslední projekty patří epizoda s názvem Symbióza z dokumentárního cyklu Ikony o slovenskej modernej architektúre a poetická esej Čáry, která se stala nejlepším filmem 25. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.






 



Foto: Forbes.sk

Michal Janák
Michal Janák (*1987 Bratislava) vystudoval Sint Lucas v Gentu (BE). Od roku 2013 do současnosti je partnerem ateliéru PLURAL, který se zabývá architekturou, urbanismem a výstavnictvím. Mezi klienty patří především veřejné instituce, obce a kulturní organizace. Spolu s Martinem Jančokem vedl vertikální ateliér na Fakultě architektury a designu STU. Zúčastnil se fór na Kolumbijské univerzitě, BAK Summer school, a ENSAB Rennes. V Bratislavě se intenzivně věnoval akademickému i spekulativnímu výzkumu v rámci doktorského studia a Projekt-u Bratislava.




 




Martin Berežný
Martin Berežný je architekt a urbanista, absolvent Fakulty architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Po ukončení studia pracoval jako architekt v soukromém ateliéru, organizoval architektonické workshopy a aktivně se účastnil architektonických soutěží v oblasti urbanismu a veřejných prostranství. V rámci různých spoluprací získal několik ocenění v národních i mezinárodních soutěžích. V roce 2018 byl nominován na cenu cezaar v kategorii exteriér. Od roku 2016 pracuje na odboru územního plánování Magistrátu hlavního města Prahy, od roku 2019 jako vedoucí odboru, kde koordinoval a zodpovídal za odborné činnosti zpracovatelského týmu, zpracování územně plánovací dokumentace a dalších odborných dokumentů. Po vzniku Metropolitního institutu Bratislava a převedení agendy územního plánování z magistrátu města působí jako ředitel sekce územního plánování.








 

Lýdia Grešáková​​​​​​
Lýdia Grešáková vystudovala sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, působí jako výzkumnice a novinářka. Zajímá se o udržitelnost měst, možnosti tvorby měst pro všechny, facilitaci a kritickou reflexi role umění ve společenském dění. Je členkou Spolky. Spolka vznikla v roce 2016 v Košicích jako neformální kolektiv mladých žen, které spojuje zájem o jejich rodné město. Na základě hodnot péče a udržitelnosti se společnost již více než sedm let zabývá otázkami tvorby místa. Společnost se stala součástí několika mezinárodních iniciativ a úspěšně se prosadila v projektech s tématy plánování péče a participativního plánování ve střední Evropě. V roce 2022 organizace rozšířila svou činnost o Spolka studio, které uplatňuje hodnoty péče a udržitelnosti v oblasti tvorby míst, designu a architektonické praxe.


Foto: Tamara Mižíková, 2022

Alžběta Medková

Studovala žurnalistiku a etnologii na UK v Praze. Pracovala pro Český rozhlas a nejrůznější nakladatelství, pravidelně přispívá do online deníku Alarm. Nejraději píše a natáčí o městech, nádražních restauracích a levných občerstvovnách.

Foto: Advojka.cz

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace