ČESKÝ DOKUMENT

Cenu Pavla Kouteckého letos poprvé získá i krátký film

18. 5. 2016

Autor: Filip Šebek

Do nominací na prestižní Cenu Pavla Kouteckého se letos dostalo pět celovečerních dokumentárních filmů a zcela nově porota ocení i jeden z pěti nominovaných krátkých filmů. Slavnostní vyhlášení vítězů Ceny Pavla Kouteckého proběhne 9. června v Divadle Archa. Všechny nominované filmy se představí v rámci projekcí nejen v Praze, ale i Plzni, Lánech, Broumově a Třebíči.

Do nominací na Cenu Pavla Kouteckého se letos dostalo pět celovečerních dokumentárních filmů. Možnost získat prestižní ocenění na jubilejním 10. ročníku této akce se tak nabízí Giladu Baramovi s filmem Koudelka fotografuje Svatou Zemi, Kristýně Bartošové se snímkem Nebezpečný svět Rajka Dolečka, Heleně Třeštíkové a její Mallory, Janu Foukalovi a filmu Amerika a Vitaly Manskymu s jeho dokumentem V paprscích slunce. Všech pět snímků bylo podpořeno Institutem dokumentárního filmu zařazením do trhu East Silver. Nebezpečný svět Rajka Dolečka byl navíc nominovaný na Cenu Silver Eye.

V letošní porotě zasedají režisér Saša Gedeon spolu se scenáristkou Barbarou Stehlíkovou, sochař a přítel Pavla Kouteckého Čestmír Suška, divadelní režisérka Jana Svobodová, mediální analytik Milan Kruml a Ondřej Moravec z festivalu Jeden svět. Porota letos vybírala z celkem 123 přihlášených filmů vyrobených v české produkci nebo koprodukci za dané období v uplynulém roce, vloni jich bylo 105. Cena Pavla Kouteckého je spojená s finanční odměnou 100 tisíc korun pro režiséra celovečerního vítězného snímku.

Zcela nově porota ocení i jeden z pěti nominovaných krátkých filmů. Chce tak vyjít vstříc trendu, kdy své filmy na Cenu Pavla Kouteckého přihlašují i autoři či producenti krátkých snímků, které by i přes své zajímavé zpracování jinak těžko konkurovaly celovečerním dokumentům. V kategorii krátkých dokumentárních filmů byly nominovány snímky Strip Kateřiny Turečkové, Kohoutková Veroniky Liškové, Co dělat, když vlaky projíždí Karla Friise Forchhammera, Království banánových krabic Jana Vondráčka a Všechno skončí v jedné bedně režisérky Alžběty Kovandové.

Organizátoři ceny promítnou veřejnosti všechny nominované filmy v rámci projekcí Ceny Pavla Kouteckého 3. a 4. června v kině Světozor a 6. a 7. června v Letenských sadech v Praze. Filmy bude možné zhlédnout také 31. května v kavárně Prostě kafe ve Vršovicích, 7. června v Tiskárně na vzduchu ve Stromovce nebo 8. června v Containallu pod Stalinem a v rámci regionálních projekcí v Plzni, Lánech, Broumově a Třebíči.

Slavnostní vyhlášení vítěze Ceny Pavla Kouteckého proběhne ve čtvrtek 9. června od 19 hodin v Divadle Archa. Tento večer je otevřen veřejnosti a je možné si na něj zakoupit lístek na pokladně Divadla Archa. Režiséry slavnostního večera, na kterém budou představeny všechny nominované snímky a který uzavře projekce vítězného filmu, jsou Jana Svobodová a Jiří Zeman.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace