ČESKÝ DOKUMENT

Připravovaný dokument Karla Vachka Komunismus se představí na festivalu v Marseille

23. 5. 2016

Autor: Filip Šebek

Jeden z nejvýznamnějších českých dokumentaristů polistopadové éry a vedoucí katedry dokumentární tvorby na FAMU Karel Vachek připravuje nový „filmový román“ s názvem Komunismus. Svůj projekt osobně představí na mezinárodní koprodukční platformě FIDlab v polovině července v rámci 27. ročníku filmového festivalu FID Marseille.

Komunismus je nová filmová esej dokumentaristy Karla Vachka, který sám i za neustálého vyměňování masek v převleku za dramatiky Bertolda Brechta a Samuela Becketta provází diváka koláží složené z inscenovaných úryvků utopické i dobové literatury, vlastních vzpomínek i z živých obrazů světových dějin. Vachek popisuje svoji zkušenost a optiku pohledu na věci od dítěte hoteliéra na malém městě, přes přímou zkušenost s Pražským jarem, perzekucí i s návratem kapitalismu do Čech. Současná demokracie je podle Vachka v moci reklamy. Vládnout tak může jenom ten, kdo na to má peníze a může si dovolit kampaň.

Část výše uvedené anotace k novému filmu Karla Vachka napovídá, že půjde opět o snímek typický pro jeho tvorbu. „Karel Vachek je autorem, jehož dílo je v české kinematografii osobitou kategorií. Je důkazem, že filmem lze přemýšlet nejen o lidech a událostech soudobých dějin, ale především o příčinách a obecných hnutích, která je dávají do pohybu. K podpoře projektu vedlo Radu právě uznání této Vachkovy pozice – spíše než představa budoucího filmu na základě obsáhlého doprovodného textu,“ stojí ve vyjádření Rady Státního fondu kinematografie, která se rozhodla Vachkův projekt finančně podpořit.

Návštěvníci loňského filmového festivalu v Karlových Varech mohli vidět Vachkovy záběry z ledna 1969, které se dosud považovaly za ztracené a které plánuje do Komunismu zařadit. Pookupační projev Josefa Smrkovského zde doprovází pohled na v nemocnici ležícího, popáleného, ale ještě reagujícího mladíka z Plzně, který následoval odkaz Jana Palacha a za nímž se tehdy Vachek po partyzánsku dostal.

Tyto a další záběry z připravovaného dokumentu bude Karel Vachek osobně prezentovat na mezinárodní koprodukční platformě FIDlab, která proběhne od 15. do 16. července v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Marseille. Každý rok je na ní vybráno 11 projektů zahrnující dokumentární i hrané filmy a jejím smyslem je nabídnout filmařům příležitost navázat užitečné kontakty s producenty, sales agenty či případnými distributory jejich filmů.

Filmy profesora Vachka jsou uznávané po celém světě, přesto se pro ně těžko hledají klasické televizní a distribuční sloty. Jako producenti takového filmu nakonec hledáme především podobně smýšlející tvůrce a kolegy. Těch není moc, ale jsou. Jen musíte cestovat a hodně mluvit - pro to by Francie měla být ideální destinací," říká producent snímku Mikuláš Novotný ze společnosti Background Films po tom, co projekt výrazně podpořila Česká televize. Premiéra filmu je naplánována na rok 2018.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace