KINEDOK

KineDok online projekce + diskuze: Žiletková hranice

7. 2. 2023

Autor: Anna Jurková

KineDok zpřístupňuje další dokumentární film online a zdarma, tentokrát o chorvatsko-slovinské hranici. Film Žiletková hranice bude k dispozici od 9. do 14. února a v pondělí 13. února jej doprovodí online diskuze na Facebooku KineDok International.

Dokument Žiletková hranice můžete zhlédnout na kinedok.net. Film bude dostupný v KineDok zemích (Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko, Maďarsko, Gruzie s Polsko) a bude k dispozici s anglickými/českými/slovenskými/maďarskými/rumunskými nebo chorvatskými titulky. Pro jeho bezplatné zhlédnutí je nutné zadat voucher, o který nám můžete napsat na films@kinedok.net.

V pondělí 13. února v 19:00 bude k dokumentu probíhat mezinárodní diskuze na Facebooku. Hosty budou režisérka filmu Tiha K. Gudac, Andárs Kováts, ředitel maďarského sdružení pro migranty Menedék a Zoran Stevanovic, komunikační pracovník UNHCR pro střední Evropu. Diskuzi bude moderovat Milena Zajović, novinářka, filmová kritička a předsedkyně humanitární nevládní organizace Are You Syrious, která poskytuje podporu uprchlíkům a migrantům v Evropě.

ŽILETKOVÁ HRANICE (Tiha K. Gudac, 2021, Chorvatsko)
Protagonistou filmu chorvatské režisérky Tiha K Gudac je plot. Plot tvořený žiletkovým drátem, postavený slovinskou vládou, aby zabránil uprchlíkům ve vstupu do Evropy a zničil přitom krásný kraj rozléhající se okolo řeky Kupa. Kvůli plotu se zhroutily turistické aktivity a vznikla celá řada dalších problémů. Region se stal arénou přitahující krajně pravicové nacionalisty, lidskoprávní aktivisty, politiky, policejní a pohraniční složky, migranty a uprchlíky snažící se dostat do Evropy. Agresivní bariéra se stala symbolem ošklivosti a temnoty minulosti současné společnosti. Na jedné straně se děje tolik utrpení a na druhé se odehrávají veselé maratony. Režisérka vyobrazuje narušené místo rozervané ostrým kovovým plotem. „Co je na tom evropského? Nic,“ říká tu kdosi vyprázdněně. Podle toho, jak se věci vyvíjejí, by však takové tvrzení nemuselo být tak docela pravdivé. Snímek The Wire je součástí rozsáhlejšího projektu, kolekce šesti dokumentárních filmů (The Borderline Collection) zaměřených na podobné „hranice“ v Evropě.


Facebooková událost: Projekce

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace