KINEDOK

ČESKÝ DOKUMENT

Příští stanice Hlavák: Rok od invaze na Ukrajinu (24. 2.)

15. 2. 2023

Autor: Veronika Zýková

V pátek 24. února od 19:00 uvedeme v Čítárně Unijazz (Husitská 22, Praha 3) diskuzi k výročí napadení Ukrajiny spojenou s poslechem audiodokumentu Ivony Remundové a Waltera Nagye Příští stanice Hlavák, natočeného pro Česká rozhlas Plus. Po společném poslechu audiodokumentu se budete moct zapojit do diskuze s romskou poslankyní a psycholožkou Monikou Mihaličkovou, zástupkyní Iniciativy Hlavák Veronikou Dvorskou a divadelní kritičkou Martou Harasimowicz a autorskou dvojicí Ivona Remundová - Walter Nagy stojící za audiodokumentem. Vstup je zdarma.

Facebooková událost

Bude to již rok, kdy jsme se 24. 2. brzy ráno probudili do „nové doby“. To, co si většina lidí žijících v Evropě dlouho nedovedla představit, se přes noc stalo naší novou realitou. Ruská armáda v přímém přenosu vtrhla na Ukrajinu a spustila tím největší ozbrojený konflikt od konce druhé světové války v Evropě. Váleční uprchlíci z Ukrajiny se vydali za bezpečím do všech koutů Evropy a v Praze na hlavním nádraží se jim téměř okamžitě začali věnovat dobrovolníci a dobrovolnice z Iniciativy Hlavák. Na chvíli to vypadalo, že obyvatelé České republiky se ukáží ve svém nejlepším světle a solidarita s lidmi prchajícími před válkou překoná veškerá očekávání. Pak se ale něco stalo… Do Prahy zamířily ukrajinské Romky, většina z nich s dětmi, a atmosféra nespoutané solidarity a pochopení se rázem změnila. Audiodokument Příští stanice Hlavák sleduje dvě dobrovolnice, Martinu Vaníkovou a Martu Harasimowicz, na jejich cestě vypjatou situací na „hlaváku“ v dubnu a květnu roku 2022.

Autoři audiodokumentu: Ivona Remundová a Walter Nagy
Hudba a střihová spolupráce: Jan Plíhal
Dramaturgie: Jakub Horáček
Mistr zvuku: Dominik Budil

KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Mezinárodního visegrádského fondu, Velvyslanectví USA v České republice, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl. m. Prahy.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace