KINEDOK

KineDok online projekce + diskuze: Sunny

9. 3. 2023

Autor: Anna Jurková

Blíží se poslední KineDok online projekce s následnou diskusí. Od 9. do 14. března bude na kinedok.net k vidění gruzínský dokument Sunny o rozmanité komunitě současných Gruzínců. Film bude dostupný ve všech zemích KineDok (Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko, Maďarsko, Gruzie a Polsko). Pro jeho bezplatné zhlédnutí je nutné zadat voucher, o který si můžete napsat na films@kinedok.net.

V pondělí 13. března v 19 hodin proběhne na Facebooku mezinárodní diskuse na témata z filmu. Zúčastní se jí jeho režisérka Keti Machavariani, psycholožka a socioložka Tsisana Khundadze a moderovat bude gruzínská dokumentaristka Nino Orjonikidze.

SUNNY (2021, Keti Machavariani, Gruzie)

Gruzie, kdysi přezdívaná jako slunečný stát, čelí velkému náporu odchodu svých obyvatel do vyspělejších zemí na Západě. Tváří v tvář kulturním, ekonomickým i politickým problémům, ode dveří ke dveřím putuje tazatelka sociologického výzkumu Sunny ulicemi Tbilisi, aby důvěrně zpovídala část gruzínské společnosti. Stylově výrazný, avšak minimalistický observační dokument zachycuje gruzínskou kulturu z několika rovin, ve kterých se mimika, chování a odpovědi jednotlivých jednotlivců spolu s architekturou prostředí, které obývají, transformují v autenticky upřímný hlas společnosti univerzální pro všechny postsovětské země.


KETI MACHAVARIANI
Keti Machavariani je gruzínská filmařka, která pracovala na mnoha lokálních i mezinárodních projektech. Sunny je její druhý celovečerní film, jejím předchozím režijním počinem byl snímek Marilivit Tetri (2011), který měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Machavariani je také producentkou filmu God Forsaken (2018) a výkonnou producentkou filmu Blind Dates (2013).

TSISANA KHUNDADZE
Tsisana studovala psychologii a politické a kulturní sociální vědy. Její profesní zkušenosti se týkají především sociálního výzkumu. V roce 2018 absolvovala a úspěšně dokončila praktický kurz audiovizuálního storytellingu vConsulting and Training Center. V roce 2018 získala Tsisana společně s Keti Machavariani hlavní cenu v soutěži Civil Pitch na festivalu CineDOC Tbilisi 2018 za projekt Sunny' a společně s filmem se vydala na cestu filmovým průmyslem.

NINO ORJONIKIDZE
Nino je gruzínská dokumentaristka, autorka několika oceněných filmů, například A Tunel, English Teacher a Altzaney. Vede produkční společnost Artefact Production, kterou založila před patnácti lety poté, co opustila dráhu televizní novinářky a přešla na dráhu tvůrčí dokumentární produkce. Vystudovala televizní žurnalistiku a dokumentární film na Goldsmiths, University of London (MA), žurnalistiku a filmová studia na Tbiliské státní univerzitě (BA).

Facebooková událost: projekce

Filmy

Sunny
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace