EX ORIENTE FILM

Přihlaste své dokumentární projekty do workshopu Ex Oriente Film 2023

29. 3. 2023

Autor: IDF

Přihlaste své celovečerní dokumentární projekty a autorské dokusérie na workshop Ex Oriente Film 2023 do 14. dubna (prodloužený deadline: 17. dubna) zdarma prostřednictvím online formuláře pro celovečerní projekty (Ex Oriente Feature) a dokusérie (Ex Oriente Series).

Ex Oriente Film je mezinárodní vzdělávací program založený na projektech - tvůrčí laboratoř pro zavedené i začínající filmové profesionály a profesionálky, která podporuje vývoj a financování výjimečných tvůrčích dokumentárních filmů ze střední a východní Evropy. Workshop poprvé nabídne také speciální program určený pro vývoj projektů faktuálních dokusérií. "Poptávka po dokusériích již několik let roste a my jsme se rozhodli, že kromě propojení tvůrců, producentů s financiéry a dalšími klíčovými figurami je potřeba zaplnit mezeru v nabídce mentoringu pro kreativní projekty dokusérií, zejména pocházející z teritoria střední a východní Evropy," říká vedoucí lektorka Ex Oriente Film Ivana Pauerová Miloševičová.

Výzva je určena autorským celovečerním dokumentárním projektům a dokusériím ve fázi vývoje a rané výroby, které se vymykají žánrům a formátům. Workshopu se zúčastní 12 celovečerních dokumentárních projektů a 5 projektů dokumentárních sérií zastoupených režisérsko-producentskými týmy či týmy ve složení tvůrce-producent, jež se zúčastní tří rezidenčních sessions a dalších online setkání a sessions.



Workshop, který vznikl v roce 2003 jako vůbec první vzdělávací iniciativa pro východoevropské tvůrce a tvůrkyně autorských dokumentárních filmů, je určen pro režiséry, producenty a tvůrce pocházející z Evropy se zvláštním zaměřením na projekty ze střední a východní Evropy (včetně vybraných přistupujících a kandidátských zemí EU) a/nebo na tvůrčí dokumentární projekty zabývající se příběhy ze střední a východní Evropy. Přihlásit se mohou i projekty z jiných zemí. Workshop přijímá také observery z řad produkčních a distribučních společností, filmových institucí, televizních stanic, filmových festivalů a fondů.

Účastníci a účastnice workshopu získají mentoring od více než 30 předních evropských odborníků, získají klíčové mezinárodní kontakty a stanou se součástí sítě více než 540 evropských profesionálů, kteří se workshopu Ex Oriente Film zúčastnili v uplynulých více než 20 letech, a budou mít možnost zapojit se do programu Ex Oriente Film Follow-Up, což je roční řetězec nepřetržité podpory, vzájemné spolupráce a mentorských aktivit.

Vedoucími lektory workshopu Ex Oriente Film 2023 jsou producent a konzultant Iikka Vehkalahti (Finsko), režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševičová (Česká republika), režisér a producent Filip Remunda (Česká republika) a  producentka Ruth Reid (Velká Británie).

Filmový workshop Ex Oriente navázal nové partnerství se Ciclic, regionální agenturou Centre-Val de Loire pro knihu, obraz a digitální kulturu. Producenti Ciclic budou moci využít program Ex Oriente Film Open během 1. session v La Rochelle na Sunny Side of the Doc. Součástí workshopu budou koprodukční příležitosti mezi Francií a regionem střední a východní Evropy, konzultace pro producenty Ciclic s tutory Ex Oriente Film, individuální matchmaking mezi producenty Ex Oriente Film a producenty Ciclic a mnoho dalšího.

ČASOVÝ HARMONOGRAM WORKSHOPU
Ex Oriente Feature
1. session: 16.-20. června 2023: Sunny Side of the Doc, La Rochelle, Francie
2. session: říjen 2023: DOK Leipzig, Německo
3. session: březen 2024: East Doc Platform, Praha, ČR (ve spolupráci s festivalem Jeden svět)

Ex Oriente Series
1. session: 17.-19. června 2023: Slunečná strana dokumentu, La Rochelle, Francie
2. session: říjen 2023: DOK Leipzig, Německo
3. session: březen 2024: East Doc Platform, Praha, ČR (ve spolupráci s festivalem Jeden svět)

Vzdělávací program Ex Oriente Film vyvrcholí na pitchingu East Doc Forum, kde účastníci představí své projekty více než 80 decision makerům. Kromě toho budou mít možnost získat řadu cen a stipendií v podobě přímé finanční podpory, koprodukčních smluv, přístupu na přední evropské trhy a partnerských školení.

PARTNEŘI WORKSHOPU
Sunny Side of the Doc, DOK Leipzig, Jeden světAmerican Film Showcase, Ciclic

[Aktualizováno 14. 4. 2023]

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace