KINEDOK

KineDok představuje novou kolekci filmů pro rok 2023

16. 5. 2023

Autor: Anna Jurková

Projekt alternativní distribuce KineDok představuje novou kolekci dokumentárních filmů dostupnou od 1. května 2023. V letošním nabitém katalogu s osmnácti filmy a jedním pásmem krátkých filmů dokumentaristů z FAMU najdete například upřímný vhled do života trans* lidí v Česku ve snímku Lidi, výherce Zvláštního uznání na MFDF Ji.hlava v roce 2022 Návštěvníci nebo dokument o vztahu člověka k přírodě a konfliktu mezi vědou a etikou Chybíš mi, Tvůj Marius. Filmy představují průřez spektrem toho nejlepšího, co dokumentární tvorba v každé z partnerských KineDok zemí nabízí, a všechny je můžete vidět v netradičních prostorech jako jsou galerie, kaple či přístavy. 

Manažerka KineDoku Ivana Formanová letošní výběr katalogu komentuje: „Letošní katalog KineDok představuje kaleidoskop podmanivých příběhů. Od intimních osobních cest až po společenské reflexe, filmy překračují hranice, jak geografické, tak emocionální. Témata vybraných filmů ukazují, jak je současná společnost různorodá, jak je vnímaná napříč různými sociálními vrstvami, ale ukazují také příležitosti jak aktivně přispět k inkluzivnější a spravedlivější společnosti. Diváci se mohou těšit na selekci připravenou bořit stereotypní vnímání světa a poznání jiných kultur.”

Všechno dobře dopadne (režie: Miroslav Janek, 79 min., Česká republika, 2022)
Představte si svět bez včel. Byl by zdravý? Existoval by ještě vůbec? A jak by vypadal svět bez lidí? Úvahy o důležitosti nenahraditelného mikrokosmu, skrze který jsme schopni definovat i sebe samé. Spirituální úvaha o tom, jak nás mohou včely učit a vést k návratu k přírodě – stačí otevřít oči.


Pongo Calling (režie: Tomáš Kratochvíl, 78 min., Česká republika, Slovensko, Velká Británie, 2022)Miloš Zeman pronesl spoustu kontroverzních, často urážlivých “bonmotů”, vůči kterým se měli lidé tendenci vymezovat. Jeden z nich byl adresován Romům, kteří se prý bojí pracovat. Jedním z těch lidí byl Štefan Pongo. Řidič kamionu, otec od rodiny a taky aktivista, který se Zemanovi otevřeně postavil.

Lidi (režie: Kateř Tureček, 47 min., Česká republika, 2022)
Trans a nebinární lidé na cestě za pochopením ze strany veřejnosti i nejbližšího okolí. Nápaditý dokument o hledání vlastního místa v moderní společnosti, o každodenních problémech, o snaze být přijat a o tom, jak bychom se všichni měli vzájemně vnímat především jaké lidé.

Věčný Jožo aneb Jak jsem potkal hvězdu (režie: Jan Gogola ml., 81 min., Česká republika, Slovensko, 2020)
Legenda popu. Hlavní tvář jedné z nejslavnějších slovenských kapel. Ikona s pohnutým životním osudem. Ale také kontroverzní postava dějin, jejíž výroky, politické smýšlení a neochota vymezit se proti proudu dějin už dlouho rozdělují společnost. Kdo je vlastně člověk známý jako Jožo Ráž? (Film je dostupný až od 1. 6. 2023)

Návštěvníci (režie: Veronika Lišková, 82 min., Česká republika, Norsko, Slovensko, 2022)
Co znamená být na nějakém místě doma a být tam „jen” návštěvníkem? Je možné naučit se žít v prostoru, který vás odmítá? Příběh zachycující dvouletý výzkum antropoložky Zdenky, která se s rodinou přestěhovala do cizího světa. Dokument o volnosti, přijetí a pocitu bezpečí a domova.

Chybíš mi, Tvůj Marius (režie: Péter Becz, 30 min., Maďarsko, Dánsko, 2022)
Proč je někdy užitečné utratit zdravé zvíře? A do jaké míry je dobré ukazovat dětem vědu? Humanistický film spojený se smrtí mladé žirafy odhaluje vztah člověka k přírodě, a především konflikt mezi vědou a etikou.

Bílá na bílé (režie: Viera Čákanyová, 74 min., Česká republika, Slovensko, 2020)
Zamyšlení filmařky snímku FREM o životě člověka ve společnosti ne-lidské mrazivé krajiny Antarktidy, umělé inteligence a hrstky lidí. Unikátní pohled na každodenní život a uvažování ve chvílích, kdy se lidská civilizace zdá být marginální a vzdálená, ale její dosah je stále viditelný.

Láska pod kapotou (režie: Miro Remo, 85 min., Česká republika, Slovensko, 2021)
Krize maskulinity hýbe 21. stoletím. Mnoho mužů se ptá samo sebe, jak mají naplňovat vzorce chování, ve kterých byli vychovaní, když svět kolem nich přetéká feminismem. Zkuste se na to zeptat Jardy, který si své sny o rychlých kolech a automobilových závodech plní skrze svou partnerku Jitku…

KIM (režie: Erika Kampronczai, 87 min., Maďarsko, 2022)
Režisérka Erika Kapronczai vypráví příběh belgicko-maďarské umělkyně Kim Corbisier jako mozaiku plnou bolesti a krásy. Film zve k nahlédnutí do nitra umělkyně, která navzdory osobním zkouškám zanechala před svou náhlou smrtí nesmazatelnou stopu ve světě umění.

Svaté dilema (režie: Julianna Ugrin, Márton Vízkelety, 81 min., Maďarsko, 2022)
Maďarský katolický kněz Róbert Pólgar si musí vybrat mezi svým posláním a osobním životem. Římskokatoličtí kneží musí žít v celibátu. Jeho porušování však není ojedinělým a spousta knězů tak má rodiny s dětmi, které před svými věřícími skrývají. Robi, jak se mu přezdívá, je ve své vesnici velmi oblíbeným a tak stojí před náročným rozhodnutím.

Víc než trauma (režie: Vedrana Pribačić, 90 min., Chorvatsko, 2022)
Válečné konflikty za sebou zanechávají nejen PTSD u vojáků v bojích. Některá traumata způsobuje jiná válečná zbraň, sexuální násilí, ať už je páchané okupanty či starými známými. Dokumentární film sleduje proces skupinové terapie několika chorvatských a srbských žen zpracovávajících svá stará zranění a křivdy. 

Muzeum revoluce (režie: Srđan Keča, 91 min., Chorvatsko, Srbsko, Česká republika, 2021)
“V noci se probudil vítr a odvál všechny naše plány.” Přísloví na začátku filmu vystihuje nejen nedokončenou stavbu titulního muzea, ale také osudy lidí bez domova a budoucnosti, kteří nyní nerealizovaný socialistický sen z 60. let obývají. Nabízí se otázka - jak se vyrovnat s krachem životních snů a ideálů?

Nepříjemně blízko (režie: Botond Püsök, 85 min., Rumunsko, Maďarsko, 2022)
Co uděláte, když se bez vlastního zavinění stanete vyhnancem ve vlastním domově? Přesně do této situace se dostala Andrea se svou dcerou a synem kvůli návratu bývalého přítele, který zneužíval její dceru, zpět do sousedství. Jak přesvědčit nevěřící sousedy, kdo je tu oběť a kdo predátor?

Turnaj snů (režie: Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu, 74 min., Rumunsko, Slovensko, 2022)
Osmašedesátiletý pan Nelu vyjíždí každou neděli na staré hrbolaté hřiště v rumunské vesnici Taga, aby ho připravil na zápas, který jeho tým pravděpodobně prohraje. Fotbalový klub Vulturii din Țaga se nikdy nedokázal dostat z nejnižší rumunské ligy a pravidelně obsazuje její poslední příčky. Nelu se však nevzdává a stále se snaží získávat peníze a hráče, kteří by mohli prokletí prolomit.

Atonální záře (režie: Alexander Koridze, 67 min., Gruzie, 2021)
Desetiletý Tsotne Zedginidze je talentovaný pianista a hudební skladatel z Gruzie. Film nabízí nejen hudební vystoupení nadaného chlapce, ale také pohled do jeho života, prostředí, ve kterém vyrůstá, a vztah s jeho babičkou Ninou. Ta se stará nejen o výchovu Tsotneho a jeho sestry, ale také ho učí hrát na klavír a funguje coby jeho manažerka.

Annin soud (režie: Mariam Jachvadze, Tamara Mshvenieradze, 43 min, Gruzie, 2022)
Jaké je to bojovat za práva žen ve světě ovládaném muži? O tom ví své gruzínská právnička a bojovnice za lidská práva Ana Abashidze. Během své kariéry dokázala vyhrát desítky případů, které vytvořily precedenty v gruzínském právním řádu. Nyní však stojí před něčím, co může ovlivnit její budoucnost. Rozhodla se kandidovat do funkce veřejné ochránkyně práv.



Severovýchodní proudy (režie: Nikoloz Bezhanishvili, 94 min., Gruzie, 2022)
Odstranění sochy Josifa Stalina je pro některé obyvatele města Gori velkou ostudou a snaží se o její návrat. (Film je dostupný až od listopadu 2023).


V průběhu roku ještě budou přidány dokumenty Zdola (režie: Tereza Vejvodová, 62 min., Česká republika, 2022) a pásmo krátkých filmů studentů z FAMU. Sledujte kinedok.net pro nejaktuálnější informace. A pokud se i vy chcete stát promítacím místem, klikněte zde pro více informací. Budeme se těšit na nějaké z projekcí.

KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Mezinárodního visegrádského fondu, Velvyslanectví USA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace