KINEDOK

KineDok diskuze: Přístup polských filmových odborníků k situaci na Ukrajině

29. 5. 2023

Autor: Anna Jurková

Jak válka změnila filmový průmysl? Jak nebezpečné je pro filmaře natáčet na Ukrajině? A jak je to s napětím mezi natáčením nonfikčních artových filmů a tzv. zpravodajským přístupem, tedy pouhým informováním o válce? Moderátor Adam Kruk a hosté Mikołaj Góralik a Piotr Pawlus vedou dialog o těchto a mnoha dalších otázkách. Diskuzi, kterou si pro vás KineDok připravil, můžete sledovat online a zdarma právě teď.

ADAM KRUK
Polský filmový kritik, novinář a dramaturg různých festivalů a kulturních akcí v Polsku. Jeho práce se objevily v mnoha časopisech ("Kino", "Film", "Newsweek", "Images") a v několika knihách o filmu, umění a kultuře. Přednáší na Vratislavské univerzitě, je členem Evropské filmové akademie, Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI, Mezinárodní federace filmových klubů FICC, Vratislavské filmové nadace a Asociace Dante Alighieri.

MIKOLAJ GORÁŁIK
Studoval filmovou vědu na univerzitě v Lodži a také na stipendijních pobytech na Univerzitě Palackého v Olomouci, Masarykově univerzitě v Brně a Karlově univerzitě v Praze. Jeho doktorská práce byla věnována poválečné české filmové komedii. Spolupracoval s řadou polských a českých filmových festivalů, poté jako projektový manažer a jeden z kurátorů DAFilms. V současné době je programovým ředitelem MFF Juniorfest. V oblasti filmu působil také jako novinář (Gazeta Wyborcza) a redaktor polských vědeckých monografií.

PIOTR PAWLUS
Narodil se v roce 1985 v polských Wadowicích, vystudoval film, kinematografii a scenáristiku a pracuje jako kameraman a režisér. W Ukrainie je jeho prvním celovečerním režijním počinem.

Tento projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z Mezinárodního visegrádského fondu. Posláním fondu je podporovat myšlenky udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě. Projekt má také podporu Kreativní Evropy MEDIA, Velvyslanectví USA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace