KINEDOK

KineDok diskuze: Dokumentární filmy a dopad sociálních médií. Hledání výhod a nevýhod digitální přítomnosti

31. 5. 2023

Autor: Anna Jurková

Digitální éra definovaná neustálým propojením a informačním přetížením mění způsob, jakým jsou dokumentární filmy vyprávěny, sdíleny a vnímány. Jak se k této problematice staví držitelky ceny Emmy Vickie Curtis a Christi Cooper? Moderuje Jaime Jacobsen. Diskuse je v anglickém jazyce a můžete ji sledovat zdarma na Facebooku a také na našem YouTube kanálu.


JAIME JACOBSEN
Jaime Jacobsen je filmařkou a držitelkou několika ocenění a vášnivou zastánkyní využití filmového média pro angažování diváků v naléhavých problémech naší doby. Její zápal pro film ji zavedl na všechny kontinenty kromě Antarktidy. Vedla dokumentaristické výlety pro studentské expedice National Geographic v Austrálii a Tanzanii, produkovala filmy pro inženýry bez hranic v Keni a vyučovala filmovou tvorbu na univerzitě Notre Dame University–Louaize v Libanonu. Získala magisterský titul v oboru vědecké a přírodovědné filmové tvorby a je doktorandkou amerických studií na Montana State University. V současné době vyučuje jako odborná asistentka v oboru žurnalistiky a mediální komunikace na Colorado State University.

VICKIE CURTIS
Vickie Curtis je spisovatelka a filmařka, která ve svých dílech přináší působivé příběhy a nezapomenutelné postavy. Za svou práci na filmu The Social Dilemma (Sundance, Netflix Original) získala v roce 2021 cenu Emmy za scénář k nefikčnímu filmu. Vickie přitahují příběhy, které odhalují nelidské systémy stojící za našimi existenčními krizemi, a také příběhy o aktivizovaných umělcích, kteří se snaží tyto systémy transformovat a překonat. Její práce scenáristky a architektky příběhů zahrnuje také filmy Chasing Coral (Sundance, Netflix Original), Island Soldier (HotDocs, POV), We Are Guardians (HotDocs), Anbessa (Berlinale), Classic (Denver Film, Amazon) a Frame By Frame (SXSW, Cinema Eye Nominee). Vickie v současné době postprodukuje svůj režijní debut COMPARSA, v němž vystupují dospívající sestry Lesli a Lupe, které napravují svou komunitu a bojují za spravedlnost.

CHRISTI COOPER
Christi, držitelka ceny Emmy a kameramanka s doktorátem z neurovědy a magisterským titulem z mikrobiologie, se ve svém vyprávění a vizuálních příbězích zaměřuje na otázky spravedlnosti a dopadu a vytváří lidské vazby na nejpalčivější problémy naší doby. Opustila úspěšnou akademickou a výzkumnou kariéru v Evropě, aby získala magisterský titul v oboru vědecké filmové tvorby. V roce 2011 Christi spoluvytvořila s organizací WITNESS, která se zabývá sociální spravedlností a lidskými právy a zaměřuje se na využívání filmu pro sociální změny, desetidílný dokumentární seriál Stories of TRUST: Calling for Climate Recovery, v němž vystupují mladí žalobci žalující vlády svých států kvůli změně klimatu.

Tento projekt je podporován Velvyslanectvím USA, programem Kreativní Evropa MEDIA, Mezinárodním visegrádským fondem, Státním fondem kinematografie a Magistrátem hl. m. Prahy.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace