EX ORIENTE FILM

ČESKÝ DOKUMENT

Cenu Pavla Kouteckého si odnáší film Nebezpečný svět Rajka Dolečka, poprvé byl oceněn i krátký film

10. 6. 2016

Autor: Barbora Holková

Cena Pavla Kouteckého, udělovaná každoročně na počest tragicky zesnulého dokumentaristy, letos již podesáté vybírala mimořádný celovečerní dokumentární film natočený v české produkci či koprodukci. V rámci jubilejního ročníku se organizátoři rozhodli také poprvé zavést kategorii krátký film. Slavnostní vyhlášení proběhlo 9. června v Divadle Archa. Porota ve složení Saša Gedeon, Barbara Stehlíková, Čestmír Suška, Jana Svobodová, Milan Kruml a Ondřej Moravec z celkem 123 přihlášených celovečeních filmů a finálové pětice nominovaných (Koudelka fotografuje Svatou Zemi, Mallory, Amerika a V paprscích slunce) nakonec vybrala a finanční odměnou 100 000 Kč podpořila snímek Kristýny Bartošové Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Příběh režisérky s bosenskými kořeny, která se setkává s profesorem a obezitologem Rajko Dolečkem, známým nejen svým pořadem Nebezpečný svět kalorií, ale také přátelstvím s Ratko Mladičem a svérázným náhledem na události z nedávné historie bývalé Jugoslávie, a vydává se s ním na cestu Balkánem vyvolat konfrontaci, diskuzi i vzájemné pochopení, je divácky velmi úspěšný. Odnesl si už čestné uznání z MFDF Ji.Hlava, cenu studentské poroty z Finále Plzeň a byl nominován na Cenu Silver Eye.

Prvním výhercem nové kategorie krátký film se stal snímek Veroniky Liškové Kohoutková, Tato dle vyjádření poroty "poetická stížnost" reagující na loňskou rozsáhlou havárii pitné vody na Praze 6, kdy bylo 32 000 obyvatel ohroženo či nakaženo kontaminovanou vodou, byla zařazena také do projektu My Street Films, kde ji můžete vidět online. 

Oběma vítězkám srdečně blahopřejeme! 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace