KINEDOK

KineDok zahajuje novou sezónu filmem Pongo Calling

14. 6. 2023

Autor: Anna Jurková

KineDok bude v pondělí 26. června od 19:00 v komunitním venkovním prostoru Planeta Za (Na Louži 7, Praha 10) zahajovat novou sezónu, jste srdečně zváni! Akce je English friendly a vstup je dobrovolný.

KineDok má od května nový nabitý katalog s osmnácti filmy a jedním pásmem krátkých filmů dokumentaristů z FAMU, které budete díky promítacím místům moci zhlédnout po celé České republice. I letos proběhne zahájení této nové sezóny a chceme, abyste u toho byli s námi. Promítat se bude dokument Pongo Calling o řidiči kamionu, otci od rodiny a statečném aktivistovi, který se vymezil proti systematické šikaně romského obyvatelstva. Součástí večera bude také diskuze za účasti producenta filmu Radima Procházky a protagonisty Marka Pongo a DJ set.

Harmonogram večera:
19:00 doors
20:00 DJ set
21:00 projekce filmu
22:30 diskuze
23:00 konec

PONGO CALLING (režie Tomáš Kratochvíl, 2022, Česko, Slovensko, Velká Británie, 78 min.)
Když se Miloš Zeman veřejně obuje do Romů jakožto nepracující části obyvatelstva, čímž posiluje stereotypy a nevraživost vůči nim, Štefan se rozhodne jednat. Skrze sociální sítě vyzve Romy, aby zveřejňovali fotky ze svých prací a dokázali nejen Zemanovi, ale celé společnosti, že tyto stereotypy je třeba vyvracet, nikoliv posilovat. Z kamioňáka se tak stal aktivistou, jehož cesta vede až na veřejné demonstrace v Bruselu. Režisér Tomáš Kratochvíl si však neklade za cíl zobrazit pouze zrod “lidového hrdiny”, ale také pozadí života jeho rodiny. Ta žije již mnoho let jako plnohodnotná součást britské společnosti. Film tak skládá nejen epitaf Štefanu Pongovi, který v únoru 2022 zemřel, a píli romské komunity, ale také všem lidem, kteří opustili nekomfortní bublinu své domoviny a nebáli se začít lepší život jinde.


RADIM PROCHÁZKA
Absolvent masové komunikace na FSV UK a dokumentární tvorby na FAMU, kde je nyní mentorem zahraničních studentů režie a studentem doktorského studia. Produkoval filmy Roberta Sedláčka (mj. PRAVIDLA LŽI či RODINA JE ZÁKLAD STÁTU), Karla Vachka (KOMUNISMUS A SÍŤ ANEB KONEC ZATSUPITELSKÉ DEMOKRACIE měl mezinárodní premiéru na MFF Rotterdam 2020) a spolupracuje s mnoha dalšími režiséry a režisérkami. V posledních letech se zaměřuje na debutanty.

DJ COUNT
COUNT, producent a DJ z Brna, je věrným služebníkem groovu.  Svoji hudební cestu začal skrze funk a jazz fusion, a později narazil nosem do elektronické scény. Je oddaný synkopovaným rychlým groovům a všemu co je tancovatelný a sexy.

O filmu Pongo Calling vyšla epizoda podcastu True Story, kde Nicole J. Adelman hovoří s režisérem filmu Tomášem Kratochvílem.

Poslechněte si podcast True Story na Soundcloudu | Spotify | Apple Podcasts | Podbean | Anchor

Facebooková událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace