KINEDOK

Léto 2023 s KineDokem

21. 6. 2023

Autor: Anna Jurková

Léto je tu a KineDok si pro vás připravil nabitý program. Přidejte se k nám a užijte si atmosféru nekinových prostor a nechejte se vtáhnout do podmanivých příběhů prostřednictvím filmů z nové KineDok kolekce. Na co se můžete těšit?

23. 7. Vědkyně vs. věda (Kasárna Karlín, 20:30)
Jaké je to být ženou ve vědě? Spolu s Velvyslanectvím USA v České republice srdečně zveme na projekci filmu Vědkyně vs. věda. V rámci této akce se můžete zapojit prostřednictvím dotazníku do impact study, jak vás zhlédnutí filmu ovlivnilo. Součástí večera bude také diskuze, jejíž hostky představíme už brzy. Akce je English friendly a vstup je zdarma.

VĚDKYNĚ VS. VĚDA (režie: Sharon Shattuck, Ian Cheney, 97 min., 2020, USA)
Mají znalosti. Zkušenosti. Tituly. Tvrdě pracují na svých výzkumech na prestižních univerzitách a vědeckých institucích. Jsou ambiciózní. Čelí diskriminaci, sexuálnímu obtěžování a přehlížení. To jsou ženy ve vědě.(AFO)
 


2. 8. Všechno dobře dopadne (Přístav 18600)
Ve středu 2. srpna doražte na dokumentární filmovou úvahu o současných problémech lidstva skrze ekologický a duchovní motiv včelstva do karlínského Přístavu 18600!

VŠECHNO DOBŘE DOPADNE (režie: Miroslav Janek, 79 min., Česká republika, 2022)
Představte si svět bez včel. Byl by zdravý? Existoval by ještě vůbec? A jak by vypadal svět bez lidí? Úvahy o důležitosti nenahraditelného mikrokosmu, skrze který jsme schopni definovat i sebe samé. Spirituální úvaha o tom, jak nás mohou včely učit a vést k návratu k přírodě – stačí otevřít oči.
 


18. 8. Lidi (Džungle BKAO)
Džungle BKAO (bar kultury a oddechu) není jenom bar, ale i životní styl, říkají jeho provozovatelé. Přijďte jeho atmosféru okusit na naší projekci dokumentu Lidi nabízející upřímný vhled do života trans* lidí v Česku.

LIDI (režie: Kateř Tureček, 47 min.,Česká republika, 2022)
Trans a nebinární lidé na cestě za pochopením ze strany veřejnosti i nejbližšího okolí. Nápaditý dokument o hledání vlastního místa v moderní společnosti, o každodenních problémech, o snaze být přijat a o tom, jak bychom se všichni měli vzájemně vnímat především jaké lidé. 
 


23. 8. Bílá na bílé (Containall)
Viera Čákanyová natáčela svůj ceněný dokument Bílá na bílé při svém pobytu na polské antarktické stanici připomínající velký kontejner. A kde jinde tuto projekci zhlédnout, než v kulturním centru vyrobeném z lodního kontejneru Containall. Těšíme se na vás ve středu 23. srpna.

BÍLÁ NA BÍLÉ (režie: Viera Čákanyová, 74 min., Česká republika, Slovensko, 2020)
Zamyšlení filmařky snímku FREM o životě člověka ve společnosti ne-lidské mrazivé krajiny Antarktidy, umělé inteligence a hrstky lidí. Unikátní pohled na každodenní život a uvažování ve chvílích, kdy se lidská civilizace zdá být marginální a vzdálená, ale její dosah je stále viditelný. 
 


30. 8. Návštěvníci (Na Hradbách)
Projekt týmu vám již známého Přístavu 18600 vyhrál na začátku tohoto roku řízení na provoz prostoru vyšehradského bastionu sv. Rocha, kde předchozí roky fungovala legendární Hospůdka na Hradbách. Máme radost, že tu na konci srpna budeme promítat Návštěvníky režisérky Veroniky Liškové.

NÁVŠTĚVNÍCI (režie: Veronika Lišková, 82 min., Česká republika, Norsko, Slovensko, 2022)
Co znamená být na nějakém místě doma a být tam „jen” návštěvníkem? Je možné naučit se žít v prostoru, který vás odmítá? Příběh zachycující dvouletý výzkum antropoložky Zdenky, která se s rodinou přestěhovala do cizího světa. Dokument o volnosti, přijetí a pocitu bezpečí a domova.
 


Kromě těchto projekcí bude KineDok už tradičně součástí několika letních festivalů a samozřejmě, mnoho dalších projekcí nabídne naše síť alternativních projekčních míst, třeba právě i ve vašem městě. Všechny projekce najdete v programu na kinedok.net.

Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace