KINEDOK

IDF

Změny v gruzínském Národním filmovém centru ohrožují tvůrčí svobodu

26. 6. 2023

Autor: Tisková zpráva

Gruzínská Asociace dokumentárních filmů (DOCA) vydala otevřený dopis, kterým reaguje na náhlé změny v tamějším Národním filmovém centru. Podporujeme gruzínské filmaře*ky a zveřejňujeme část dopisu. Film Taming the Garden v kolekci KineDoku zdarma.

Přečtěte si prosím následující prohlášení, které vydali naši gruzínští přátelé a kolegové, a sdílejte ho:

Gruzínské Národní filmové centrum (GNFC) nedávno prošlo významnými změnami, když byl s účinností od 10. června jmenován jeho dočasným ředitelem pan Koba Khubunaia. Kromě své nové funkce pan Khubunaia v současné době působí jako vedoucí ekonomického úřadu na ministerstvu kultury a má zkušenosti z vězeňství. Na toto jmenování rychle navázalo rozhodnutí o zrušení pozic zástupců ředitele s účinností od 12. července, což znamená začátek komplexní reorganizace Filmového centra. Tyto události přicházejí v návaznosti na pokračující snahy ministerstva o prosazení výrazné politické kontroly nad gruzínskými divadly, muzei a spisovatelskými organizacemi. Filmový průmysl si tyto kroky široce vykládá jako způsob uplatňování politického vlivu na filmový sektor v zemi. (Přeloženo: Deepl.com)
Celý text otevřeného dopisu v angličtině si můžete přečíst zde.

V aktuální kolekci našeho projektu alternativní distribuce dokumentů KineDok CZ uvádíme film Salome Jashi Zkrocená zahrada, který je v současnosti v Gruzii považován za protirežimní. Stojíme za gruzínskými filmaři*kami a film nyní poskytujeme zdarma všem ze zemí zapojených do projektu KineDok. O voucher na film můžete požádat prostřednictvím zprávy na KineDok Facebooku, Instagramu nebo films@kinedok.net do 30. 9. 2023.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace