KINEDOK

Vědkyně vs. věda v pražských Kasárnách Karlín a Olomouci

14. 7. 2023

Autor: Anna Jurková

Jaké je to být ženou ve vědě? Příští týden proběhnou ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v České republice dvě projekce filmu Vědkyně vs. věda, na které vás srdečně zveme. V neděli 23. července od 20:30 bude probíhat projekce s následnou diskuzí v Kasárnách Karlín a ve čtvrtek 20. července od 19:00 proběhne projekce v interaktivním muzeu Pevnost poznání Olomouc.

23. 7., KASÁRNA KARLÍN, 20:30

Pražská projekce proběhne v neděli 23. srpna v Kasárnách Karlín a součástí večera bude také diskuze na téma genderové nerovnosti ve vědě, které se zúčastní Karolína Poliaková, Jana Novák Gabrielová a Eliška Jandová. Film bude promítán v angličtině s českými titulky a diskuze proběhně v češtině. V případě nepříznivého počasí se akce uskuteční ve vnitřních prostorách.

Pokud budete chtít, můžete se v rámci večera zúčastnit impact study, kdy dostanete dotazník, jak vás zhlédnutí filmu ovlivnilo.

Facebooková událost

20. 7., PEVNOST POZNÁNÍ OLOMOUC, 19:00
Olomoucká projekce proběhne v prvním science centrum svého druhu na střední Moravě, v Pevnosti poznání Olomouc. Akce začne v 19:00, film bude promítán v angličtině s českými titulky a i v rámci tohoto večera se budete moci zúčastnit impact study, jak vás zhlédnutí filmu ovlivnilo.

Facebooková událost

VĚDKYNĚ VS. VĚDA (režie Sharon Shattuck, Ian Cheney, 2020, 97 min.)
Statistická data jsou neúprosná – počet vědkyň je mnohem menší než počet vědců. A přestože se nacházíme ve 21. století, svět vědy si většina z nás stále asociuje s muži. Celovečerní dokument dává prostor vědkyním podělit se o své (pracovní) zkušenosti, které mohou nelichotivé statistiky objasnit. Jejich příběhy totiž zahrnují obtěžování, explicitní fyzické útoky a boj za odpovídající velikost laboratoří. Ukazují nám ovšem i cesty, jak vědu udělat otevřeným a bezpečným místem pro všechny. (AFO)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace