KINEDOK

Banát, LFŠ i Povaleč – jeďte s KineDokem na festivaly

25. 7. 2023

Autor: Anna Jurková

KineDok jede i letos na několik festivalů, tak se přidejte! V úterý 1. srpna bude naše manažerka Ivana Formanová hostkou debaty na Letní filmové škole v Uherském Hradišti na téma, jak založit filmový klub nebo kino. Na festivalu Povaleč budeme promítat 4. srpna Návštěvníky a Pongo Calling a 5. srpna Lidi. A do Eibenthalu vezeme na 17. a 18. srpna dokumenty Turnaj snů a Pod našimi okny.

DEBATA NA LETNÍ FILMOVÉ ŠKOLE UHERSKÉ HRADIŠTĚ (1. 8. 2023)
V rámci Letní filmové školy Uherské Hradiště proběhne v úterý 1. srpna v Klubu kultury od 10:00 debata jednoho ze zakladatelů legendárního kina Aera Petra Vítka. Tématem debaty bude, proč vlastně mít své kino nebo filmový klub. Jak ho reálně založit, jakou pořídit techniku, kde sehnat filmy a jak by měl správně vypadat filmový úvod. Diskutovat bude manažerka KineDoku Ivana FormanováLukáš Foldyna (Filmový klub Frýdlant nad Ostravicí), Kristýna Genttnerová (Promítej i ty!) a Iva Hejlíčková (programová ředitelka Asociace českých filmových klubů).

Foto: LFŠ 2022

PROJEKCE NA FESTIVALU POVALEČ (4. a 5. 8. 2023)
V rámci doprovodného programu veze KineDok na festival Povaleč tři dokumenty z nové kolekce.

Pátek 4. 8. Návštěvníci (11:10, SÁL)
Co znamená být na nějakém místě doma a být tam „jen” návštěvníkem? Je možné naučit se žít v prostoru, který vás odmítá? Příběh zachycující dvouletý výzkum antropoložky Zdenky, která se s rodinou přestěhovala do cizího světa. Dokument o volnosti, přijetí a pocitu bezpečí a domova. 

Pátek 4. 8. Pongo Calling (13:00, SÁL)
Miloš Zeman pronesl spoustu kontroverzních, často urážlivých “bonmotů”, vůči kterým se měli lidé tendenci vymezovat. Jeden z nich byl adresován Romům, kteří se prý bojí pracovat. Jedním z těch lidí byl Štefan Pongo. Řidič kamionu, otec od rodiny a taky aktivista, který se Zemanovi otevřeně postavil. 

Sobota 5. 8. Lidi (15:50, SÁL)
Trans a nebinární lidé na cestě za pochopením ze strany veřejnosti i nejbližšího okolí. Nápaditý dokument o hledání vlastního místa v moderní společnosti, o každodenních problémech, o snaze být přijat a o tom, jak bychom se všichni měli vzájemně vnímat především jako lidé.

Foto: Jan Hromádko, Povaleč 2021

PROJEKCE NA FESTIVALU BANÁT (17. a 18. 8. 2023)
Už třetím rokem veze KineDok do Eibenthalu zajímavé dokumenty, tak kdo jedete na festival Banát, určitě si je nenechte ujít! A pokud zatím nemáte svůj lístek, ještě si ho stihnete koupit tady.

Čtvrtek 17. 8. Turnaj snů
Osmašedesátiletý pan Nelu vyjíždí každou neděli na staré hrbolaté hřiště v rumunské vesnici Taga, aby ho připravil na zápas, který jeho tým pravděpodobně prohraje. Fotbalový klub Vulturii din Țaga se nikdy nedokázal dostat z nejnižší rumunské ligy a pravidelně obsazuje její poslední příčky. Nelu se však nevzdává a stále se snaží získávat peníze a hráče, kteří by mohli prokletí prolomit.

Pátek 18. 8. Pod našimi okny
Lidé a jejich osudy, identita jako proces, nikoliv neměnný fakt. Pracovitost, hudba a černý humor jako důležité faktory přežití. Příběh české menšiny v jižním Banátu 200 let po odchodu z vlasti. (Beldocs)

Foto: Dominik Vontor, Banát 2021

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace