Doporučujeme: Cyklus polský trezorový film osmdesátých let

22. 8. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Přijďte se do kina Ponrepo seznámit s polským samizdatovým filmem osmdesátých let. Ve středu 13. 9. v 18:00 se můžete těšit na jeden z nejdůležitějších polských dokumentů Uslyšte můj křik. Film uvádí Národní filmový archiv v původním znění s českými a anglickými titulky. Projekce proběhne za účasti režiséra.

Uslyšte můj křik (režie Maciej Drygas, 1991, Polsko, 46 min.)
Jeden z nejdůležitějších dokumentů v dějinách polské kinematografie. Příběh útlaku a zapomnění, morální povinnosti a kolektivní represe. Film patří k polskému trendu dokumentů 90. let, jejichž autoři se věnovali tématům, o kterých se dlouhá léta mlčelo. Sebeupálení Ryszarda Siwiece bylo tragickým protestem proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Siwiec se upálil před zraky mnoha tisíc lidí na dožínkové slavnosti na varšavském stadionu 8. září 1968 a těžkým popáleninám podlehl o několik dní později, jeho čin se však podařilo tehdejší komunistické moci utajit. Na základě dochovaných dokumentů, výpovědí jeho nejbližších i očitých svědků se autor filmu pokouší odpovědět na otázky, jaké motivy Siwiece k jeho kroku vedly a jaký to byl člověk.

Vstupenky je možné zakoupit online na webu GoOut.cz nebo v den promítání od pěti hodin přímo ve foyer kina. 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace