EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

IDF

Právě zveřejněno: Nominace dokumentárních filmů na European Film Awards

30. 8. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Mezi nominovanými na nejprestižnější evropské filmové ocenění - ceny Evropské filmové akademie -  jsou i dva projekty IDF: film Alisy Kovalenko Nevyhasneme a snímek Matka vlast režírovaný Hannou Badziaka a Alexandrem Mihalkovichem. Slavnostní předávání cen se uskuteční 9. prosince 2023 v Berlíně. Do té doby vám držíme palce.

Nevyhasneme je něžný a emotivní multiportrét pěti ukrajinských teenagerů, uvězněných ve válečné zóně v Donbasu, kteří sní o svobodě a objevování světa venku. Projekt byl v roce 2021 představen na East Doc Platform a v roce 2023 získal naši cenu Silver Eye Award za nejlepší dokončený film. 

Projekt Matka vlast, který byl součástí Ex Oriente Film 2019 a poprvé oficiálně prezentovaný na East Doc Platform 2020, je poutavou exkurzí do desítky let staré "tradice" kontroly běloruských branců prostřednictvím šikany, mučení a dokonce  i vražd.

Ještě na dalších dvou filmech se podíleli absolventi projektů IDF. Hořkosladké intimní vzpomínky dvou žen a jejich přátelství Between Revolutions produkovala Monica Lăzurean-Gorgan, která se v minulosti účastnila mnoha aktivit Institutu. Její nejnovější dokumentární seriál je také v současné době součástí programu Ex Oriente. Režisér Maciek Hamela, který se v minulosti zúčastnil East Doc Interactive a East Doc Platform, je letos nominován za svůj dokumentární film In The Rearview.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace