KINEDOK

IDF

Delegace IDF míří do Gruzie na festival CinéDOC

18. 9. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Institut dokumentárního filmu vysílá na letošní ročník tři zástupce - Zdeňka Blahu, Programového ředitele, Ivanu Formanovou, Manažerku KineDok, a Dominika Vontora, Koordinátora KineDok. 

"CinéDOC je důkazem odolnosti komunity gruzínských filmařů. Přestože se tamní filmový průmysl potýká s mnoha těžkostmi a systémem hraničícím s cenzurou, Gruzie zůstává zajímavým centrem filmové tvorby, které si zaslouží mezinárodní pozornost. Těšíme se na setkání s našimi gruzínskými kolegy, na sdílení našeho know-how a vyjádření podpory jejich úsilí o ochranu svobody slova a umělecké tvorby," říká Zdeněk Blaha, Programový ředitel IDF.

Členové české delegace patří mezi řečníky Workshop for Educational Films. Můžete je vidět ve středu 20. září od 12:00 do 12:30 na panelu Distribution Channels and Educational Screenings Outside Cinemas. Zdeněk Blaha bude také členem poroty soutěže krátkých dokumentárních filmů.  

Na festivalu také uvidíte pět dokumentů z kolekce KineDok: Divy - film především o hledání sebe sama, důležitosti přátelství, umění ocenit sám sebe a objevit své sny; Severovýchodní vítr - poutavý pohled na Stalinovo rodiště, město, kde potkáte zaryté stalinisty i mladé lidi, kterým je diktátor už úplně ukradený; Anin soud - film, který vypráví příběh mladé, neoblomné právničky, která se postaví systému vytvořenému muži; Příliš blízko - srdceryvný film, který zkoumá, co dělat, když se ne vlastní vinou stanete vyděděncem ve vlastním domě a Muzeum revoluce - nádherně komponovaný intenzivní film, v němž se střetává neuskutečněný socialistický sen o vybudování monumentálního muzea s osudy tří žen bez domova a bez budoucnosti. 

Na konci festivalu pro vás také máme jednu skvělou novinku! Sledujte naše sociální sítě a nenechte si ji ujít.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace