KINEDOK

Sledujte vybrané filmy z nové KineDok kolekce s doprovodnými diskuzemi online

26. 9. 2023

Autor: Anna Jurková

KineDok se tento rok už tradičně vrací s každoměsíčními online projekcemi vybraných dokumentů z nové kolekce s následnými mezinárodními diskuzemi. Ve spolupráci se všemi partnerskými KineDok zeměmi si tak vybrané dokumenty budete moci užít i z pohodlí vašeho domova. Začínáme 11. října!

Od října 2023 do března 2024 budou každý měsíc pečlivě vybrané dokumenty z letošního katalogu dostupné v určitý čas online a bude se k nim konat i online diskuze na Facebooku, zpravidla v pondělí večer. Celkem vás čeká šest online projekcí s následnými diskuzemi. Všechny budou zdarma a dostupné ze kterékoli partnerské země KineDok (Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko, Maďarsko a Gruzie).

Program akcí je následující (může se však měnit, proto doporučujeme sledovat program zde na webu nebo na facebookové stránce KineDok International, kde najdete nejaktuálnější informace).

ŘÍJEN: PONGO CALLING (Tomáš Kratochvíl, 2022, Česká republika, Slovensko, Velká Británie)
Dokument k dispozici: 11. - 17. října
Online diskuze na Facebooku: 16. října


Štefan Pongo odešel před patnácti lety z rodného Slovenska s celou rodinou do Velké Británie. Důvod byl prostý – xenofobie, rasismus a systematická šikana romského obyvatelstva se ve střední a východní Evropě toleruje stále více než na západě. Na své kořeny ale Štefan nezapomněl.


LISTOPAD: VÍC NEŽ TRAUMA (Vedrana Pribačić, Mirta Puhlovski, 2022, Chorvatsko)
Dokument k dispozici: 8. - 14. listopadu
Online diskuze na Facebooku: 13. listopadu


Válka v Jugoslávii v 90. letech 20. století zanechala hluboké rány i na civilistech a civilistkách. Čtvrt století poté vznikla terapeutická skupina, která se je pokusila zahojit. (AFO)


PROSINEC: BÍLÁ NA BÍLÉ (Viera Čákanyová, 2020, Slovensko, Česko)
Dokument k dispozici: 7. - 12. prosince
Online diskuze na Facebooku: 11. prosince

Video deník složený ze záběrů podmanivé krajiny Antarktidy, propletený rozhovory s umělou inteligencí, pomáhá při zamyšlení se nad lidskou existencí.


LEDEN: KIM (Erika Kapronczai, 2022, Maďarsko)
Dokument k dispozici: 10. - 16. ledna
Online diskuze na Facebooku: 15. ledna


Jak může život plný chaosu a bolesti vést k nekonečné kráse umění? Ponořte se do poutavého příběhu belgicko-maďarské umělkyně Kim Corbisier.


ÚNOR: Turnaj snů (Adina Popescu, Iulian-Manuel Ghervas, 2022, Rumunsko, Slovensko)
Dokument k dispozici: 7. – 13. února
Online diskuze na Facebooku: 12. února


Příběh o fotbalovém týmu, který málokdy vyhrává a o jejich manažerovi, který je naopak vítězem pro každého člověka se srdcem na správném místě.


BŘEZEN: Severovýchodní proudy (Nikoloz Bezhanishvili, 2021, Gruzie)
Dokument k dispozici: 6. – 12. březen
Online diskuze na Facebooku: 11. března

Odstranění sochy Josifa Stalina je pro některé obyvatele města Gori velkou ostudou a snaží se o její návrat.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace