KINEDOK

KineDok připravuje dvanáct nových dokumentů na VOD zdarma

27. 10. 2023

Autor: Anna Jurková

Od října 2023 do března 2024 bude KineDok každý měsíc zpřístupňovat dva vybrané dokumentární filmy na dva týdny online a zdarma. Už od 23. října můžete zhlédnout filmy Čí pes jsem? a Pět snílků a kůň.

Kromě plánovaných online projekcí filmů ze stávajícího katalogu KineDok rozšíří svou VOD nabídku o zcela nové dokumentární filmy. Každý měsíc budou k dispozici dva vybrané filmy zdarma online, pro jejich přehrání budete potřebovat voucher, o který si v daném období pište na films@kinedok.net. Filmy budou dostupné ze kterékoli partnerské KineDok země (Česká republika, Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko, Maďarsko a Gruzie).

Data zpřístupněných dokumentů jsou naplánována následovně, konkrétní filmy bude KineDok postupně představovat, sledujte proto jejich komunikační kanály, ať vám nic neunikne.

Říjen 23. 10. - 5. 11. 2023
Listopad 20. 11. - 3. 12. 2023
Prosinec 18. 12. - 31. 12. 2023
Leden 22. 1. - 4. 2. 2024
Únor 19. 2. - 3. 3. 2024
Březen 18. - 31. 3. 2024


Na říjen je pro vás připravená dokumentární satira Čí pes jsem?, v níž jsou ideologie chovu psů metaforou lidské národní a sociální politiky, a také Pět snílků a kůň, kde jsou prostřednictvím čtyř hrdinů vykresleny kontrastní vize Arménie. Oba filmy můžete zhlédnout už od 23. října. 

PĚT SNÍLKŮ A KŮŇ (Vahagn Khachatryan, Aren Malakyan, 2022, Arménie, Německo, Švýcarsko, Dánsko, Gruzie)
Prostřednictvím čtyř protagonistů, kteří usilují o splnění svých snů, jsou načrtnuty tři kontrastní vize Arménie: výtahářka v nemocnici, která chce cestovat do vesmíru; farmář hledající dokonalou ženu, a který odhaluje venkovskou společenskou strukturu, jíž stále dominuje patriarchát; a konečně mladé feministky a queer dívky, které prostě chtějí žít svůj život, okouzlené emancipací a symbolizující pronikání západních společenských změn, které jsou i na této straně Araratu předmětem tvrdého sporu.


ČÍ PES JSEM? (Robert Lakatos, 2022, Maďarsko , Rumunsko)
Režisér filmu, příslušník maďarské menšiny z Rumunska (v oblasti Transylvánie), se při hledání ideální "nevěsty" pro svého čistokrevného psa Kuvaše (jeho alter ego) zaplete do politiky chovu psů. Během příběhu se dostává pod vliv různých ideologií, ale kvůli svému sociálnímu cítění se ve všech ideologiích zklame - a tak jako psí politik selže. Jeho naděje na lepší, normální a slušný život však nikdy neumírá a vždy najde nějakou novou myšlenku... Film Čí pes jsem? vypovídá humornou formou o závažných společenských a politických otázkách.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace