KINEDOK

FEINKOŠT 2023 + diskuze v Laichterově domě

30. 10. 2023

Autor: Anna Jurková

Ještě jste nestihli vidět výběr šesti krátkých dokumentů z Česka a Německa FEINKOŠT? Další příležitost budete mít v úterý 28. listopadu od 19:30 v pražském Laichterově domě. Součástí večera bude také diskuze, vstup zdarma!

O FILMECH:
Všechno v pořádku, brambory na řádku (r. Piotr Jasiński, 13 min, CZ)

Česká republika požaduje, aby Polsko uzavřelo uhelný důl Turów kvůli jeho škodlivému vlivu na české životní prostředí. Tisíce Poláků se obávají ztráty zaměstnání. Jedna z nich - Tereza (50 let) - se rozhodne s Čechy bojovat... V soutěži bramborových salátů. 

Aralkum (r. Daniel Asadi Faezi, Mila Zhluktenko, 14 min, DE)
Pouštní krajina jako z jiné planety. Několik osamělých zrezivělých vraků lodí. Kolem nich rostou nízké pouštní křoviny, které drží písek pohromadě v nemilosrdných bouřích. Aralkum, Aralská poušť, je holé mořské dno, poslední, co zbylo z Aralského moře. 

Přechod (r. Tereza Plavecká, 8 min, CZ)
Před 20 lety na přechodu pro chodce v pražské Čimické ulici přejelo auto muže. Byl to můj táta. Přes ten přechod jsem několik let nemohla chodit. Dnes přes něj chodím denně. Krátký poetický film z místa, které má pro mě zvláštní význam. 

Chemkids (r. Julius Gintaras Blum, 27 min, DE
Zatímco se mládež německého Chemnitzu přibližuje své dospělosti, bývalá průmyslová metropole NDR se jí snaží složitě ukázat cestu. 

Serpentis (r. Sarah Lomenová, 18 min, CZ) 
Film sleduje nekonečné záhyby potrubí v Ústí nad Labem, jež tvoří spletitou síť pohybující se městem jako plazící se a syčící had. Had, který obtáčí všechen život, zvířata i lidi ve svém okolí. 

Urban Jungle: pokojovky zabírají místo! (r. Celia Regina Ibáñez Lamuño, 4 min, DE) 
Monstery, filodendrony, pileje, palmy juky a mnoho dalších rostlin dnes zdobí naše domovy. Vnášíme jimi do svých bytů zeleň a cítíme se propojeni s přírodou. Přemýšleli jste však někdy o tom, odkud vaše pokojové rostliny pocházejí?

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace