KINEDOK

KineDok nespí ani o prázdninách...

25. 7. 2016

Autor: Jana Ripplová

Letošní ročník promítacího maratonu KineDok organizovaného Institutem dokumentárního filmu vstupuje do druhé poloviny a má za sebou mnoho vydařených akcí se zajímavým doprovodným programem. Ve všech partnerských zemích jsme přivítali režiséry promítaných filmů a další hosty, kteří diskutovali s diváky nejen o současné dokumentární tvorbě.

V rámci otevřeného programu březnové East Doc Platform konané při festivalu Jeden svět proběhlo ve Vinohradském pivovaru speciální promítání filmu 6 kroků od sebe za účasti režiséra Bartosze Dombrowského. Dombrowski odpovídal na mnohé dotazy z publika čítajícího přes 100 lidí, mluvil mimo jiné o svém tvůrčím procesu, o tom, jak si své postavy na cestách po celém světě vybíral a jak se mu povedlo dostat ze slepé uličky těsně před cílem. Na projekci filmu 6 kroků od sebe ve Světě HUB byl hostem analytik sociálních sítí Pavel Trejbal, který ve své přednášce objasnil nejen vznik teorie 6 stupňů odloučení, na které je tato road movie z Polska do Mexika postavená, ale především její praktické využití na internetu a při hledání práce.

 V dubnu moderoval v zagrebské Galerii Greta chorvatský režisér Igor Bezinović debatu po promítání filmu Drifter o rebelujícím teenagerovi, který chce za každou cenu soutěžit v místní rallye. Diváci měli možnost diskutovat s režisérem filmu Gáborem Horcherem a kameramanem Kristófem Becsey. S režisérem Gáborem Horcherem se v červnu setkali diváci ve městě Turda v rumunské provincii Cluj a ve filmovém klubu Gólya v Budapešti a kromě otázek na vznik filmu probírali téma seberalizace a vztahu dospívajících dětí a rodičů. Gábor také poskytl KineDoku rozhovor zde.

Režisérka dokumentárního filmu Je to nejlepčejší Eva Kraljević přijela za KineDok diváky do Splitu, kde debatu po promítání pro 95 diváků moderoval Alen Muntić, ředitel Mediterannean film festivalu. V Zadaru se diskuze s diváky v klubu ACME zúčastnila nejen režisérka, ale i filmový kritik Ivica Perinović. Film je portrétem režisérčina láskyplného vztahu k sestře, jejíž vtip a duchaplnost zcela zakrývají její postižení a dělají z ní hvězdu dokumentárního plátna.

KineDok tour režiséra Jiřího Stejskala se zastávkou v Budapešti, Miskolci, Szegedi a Ocse nabídla 5 projekcí filmu Jáma, který získal mimo jiné cenu diváků na festivalu Docudays 2015 a čestné uznání na festivalu goEast 2015 v Německu. Hlavní hrdinka filmu Nataša žije na farmě uprostřed kyjevského sídliště se svými dvěma muži, čtyřmi dětmi a také stádem koz a prasat a jako správná hlava rodiny se snaží ubránit svou chajdičku před developery a svou rodinu před nástrahami okolního světa. Jiří Stejskal si zajel popovídat o svém filmu i na domácí projekci do Hradce Králové, do multifunkčního prostoru Artičok.

Knihovna Václava Havla přivítala na debatě po filmu Miss Roma ve škole spolu se specialistou na inkluzivní vzdělávání menšin z Nové školy Michalem Krylem i dva romské absolventy vysokých škol, kteří pohovořili odborně a zaníceně jak o své cestě vzdělávacím systémem, tak problémech, se kterými se může romská komunita v této oblasti nejčastěji setkat. Polští organizátoři KineDoku ve městě Elbląg pojali debatu po filmu Miss Roma ve škole originálním způsobem. Pozvali na diskusi bývalou modelku Joannu Pietraszewskou, která v současnosti pracuje pro modelingovou agenturu, která spolupracuje s velkými oděvními firmami. Tématem večera bylo vnímání ženské krásy a výhody i nevýhody toho "být krásná". Diváci se zamýšleli nad tím, co pro ně znamená "krása" a jaké jsou důsledky společenského vnímání krásy.

Diskuse ovšem nebyly to jediné, co si česká KineDok promítací místa připravila pro své diváky v rámci doprovodného programu. Pardubické Divadlo 29 během Multikulturního týdne spojilo promítání Miss Roma ve škole s vernisáží výstavy fotografií teenagerů ze sociálně znevýhodněného prostředí. Galerie TIC v Brně připravuje se studenty Filozofické fakulty Masarykovy Univerzity pravidelné lektorské úvody. Kroměřížská kulturní parta zase doplňuje projekce hudebními vystoupeními kapel rozličných žánrů.

Řekli o KineDoku:

"Platforma KineDok pro mě znamená ideální příležitost, jak propojit svět galerijního prostředí s tím filmovým. Boří se zažité stereotypy a film tak není jen součástí kin a v galerii nevidíme pouze audiovizuální díla, na která jsme zvyklí. Baví mě, že jak filmovým divákům, tak návštěvníkům galerie pomáhá KineDok rozšiřovat povědomí o aktuálním dění v obou světech současně."

(Martina Fridrichová, Galerie TIC, Brno)

„Byla jsem příjemně překvapená, že lidé v Galati znají můj životní příběh. Diskuze po filmu byla velmi zajímavá, jak pro mě, tak pro diváky!“

(Steluta Duta, hlavní protagonistka filmu Zlatý robot)

„Diváci film přijali velmi kladně. Publikum bylo velmi různorodé – lékaři, matky autistických dětí, ale také fanoušci dokumentárního filmu. Diskuze po filmu s Gabrielou Plopeanu (asociace zabývající se pomocí autistickým dětem) byla velmi dojemná, plná emocí a zároveň velmi přínosná. Pro mnoho lidí přinesla nové informace a větší vhled do problematiky autismu...“

(Laura Capatana – spoluorganizátorka projekce a režisérka filmu Tady, tedy tam, který mohli diváci shlédnout v prvním ročníku projektu Kinedok)

„Velmi úspěšný večer! Měla jsem tu možnost shlédnout dokumentární film o životě na vesnici, o tvrdohlavosti a snaze o tradiční způsob života. Díky za pozvání naší organizace. Rádi jsme diskutovali o našem projektu, o fenoménu zabírání zemědělské půdy, o tradicích a propojení rolníků s nebem a zemí a poznala jsem skvělé lidi, kteří dělají skvělé věci pro všechny okolo nás.“ 

(Mihaela Popescu – prezidentka programu “Agora for life”, zástupkyně projektu “Adopta un taran”)

„Projekce pro mě byly zážitkem. Na každém místě jiná a speciální. Diskuze byly skvělé a měla jsem velkou radost, když jsme viděla všechny ty diváky – rodiny, matky s jejich dcerami a to jak zaujatě se účastnili debaty... Díky za organizaci všech KineDok projekcí a za to, že jsem se jich mohla zúčastnit.“

(Ivana Hucíková, režisérka filmu Matky a dcery)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace