TRUE STORY PODCAST

True Story Podcast, EP 55: Kumjana Novakova o jejím úspěšném filmu Silence of Reason

15. 12. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Nicole Jennifer Adelman hovoří s Kumjanou Novakovou o jejím novém silném filmu - Silence of Reason. Film se věnuje jednomu případu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, známému jako Foča Rape Camps trial. Silence of Reason oslavuje sílu přeživších žen, kteýrm také pomáhá zdůraznit jejich hlas a příběhy. 
Poslechněte si nejnovější díl True Story a dozvíte se, jak významný byl tento soudní případ v boji proti sexuálnímu otroctví, násilí na ženách a válečným zločinům a co vedlo Kumjanu k tomu, aby se věnovala tak těžkému, ale důležitému tématu.


Poslechněte si podcast True Story na Soundcloudu | Spotify | Apple Podcasts

Kumjana Novakova: "Film se skládá pouze z archivů, soudních archivů z jednoho případu souzeného Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii, z případu Kunarac a další, který je v rámci tribunálu známý také jako Foča Rape Camps trial. Každý snímek, který ve filmu uvidíte, byl použit jako forenzní důkaz obžaloby v samotném procesu. ...A protože si opravdu myslím, že my jako filmaři, dokumentaristé, to nejlepší, co můžeme udělat, je dostat se co nejblíže k utlačovaným. Nikdo z nás nemůže nikomu dát hlas, ale můžeme umožnit, aby se existující hlasy přenesly do veřejného prostoru. To je to, co můžeme svou prací udělat, a tak můžeme svým způsobem zvrátit nespravedlnost a můžeme zvrátit útlak."

Kumjana Novakova je filmová režisérka, filmová kurátorka a lektorka, narozená v Jugoslávii. V roce 2006 spoluzaložila Filmový festival lidských práv v Sarajevu a působí jako jeho hlavní kurátorka a ředitelka. V letech 2018-2021 vedla filmové oddělení Muzea současného umění ve Skopje. Jako autorka Kumjana zkoumá filmový jazyk a procesy a společenské vztahy související s mocí, válkou, vzpomínkami a vyloučením.
Zajímá se o strategie vytváření významu z pozice kinematografie a její možnosti jako území nových společenství. Její práce byly vystavovány a prezentovány po celém světě. Její film Disturbed Earth, který natočila společně s G. C. Candim, se dostal do užšího výběru na cenu Filmové Akademie a byl nominován na cenu Doc Alliance za nejlepší celovečerní dokumentární film.
Její nový film Silence of Reason, který získal Cenu za lidská práva na filmovém festivalu v Sarajevu v roce 2023, sleduje zkušenosti žen se sexuálním násilím a znásilněním ve válečné Bosně a Hercegovině. Kumjana v současnosti žije mezi Sarajevem a Skopje.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace