EAST SILVER

Ceny za krátkometrážní projekty na Millenium Docs Against Gravity získaly WORM EATEN a Hole

13. 5. 2024

Autor: Barbora Hrubá

V neděli 12. května na festivalu Millenium Docs Against Gravity ve Varšavě Institut dokumentárního filmu a DAE - Documentary Association of Europe ocenily dva výjimečné projekty krátkých dokumentárních filmů WORM EATEN a Hole. Slavnostní předání cen uzavřelo letošní program Short Pitch.

Projekt WORM EATEN režisérky Maji Markowské a producentek Karoliny Galuby a Małgorzaty Małysy (Furia Film) získal cenu Silver Eye. Ocenění tvůrcům přináší finanční odměnu ve výši 1 500 € a celoroční festivalovou distribuci East Silver Karavana, kterou zajišťuje Institut dokumentárního filmu.

Porota vysvětlila svůj výběr následovně: "Tento animovaný dokument poskytuje mimořádně podmanivý pohled do nitra lidského života, jehož důležité poselství a umělecká hodnota z něj činí nezaměnitelné dílo. Pohledem hlavní hrdinky vidíme svět dětství, naplněný klidem a teplem, který je vzápětí zničen Černou tlapou - alegorií muže a s ním spojených depresí a traumat. Prostřednictvím snů a vzpomínek postavy DI postupně pronikáme do příběhu a sledujeme, jak se žena postupně mění a nakonec odmítá vinu, kterou cítí. Dokonalost animace v kombinaci s hlubokým emocionálním podtextem a sugestivním vyprávěním činí z tohoto filmu mimořádně silný nástroj k zamyšlení. Jeho nebojácný přístup k náročnému tématu a schopnost propojit výtvarné umění s hlubokou lidskou zkušeností si zaslouží uznání a ocenění."

Cenu DAE - Documentary Association of Europe Talent Encouragement Award získal projekt Hole režiséra a producenta Danila Stanimiroviče a producenta Nikoly Spasiće (Inkubator Rezon). Ocenění poskytuje týmu členství v DAE a konzultace na míru po dobu jednoho roku.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace