EAST DOC PLATFORM

IDF

Cenu IDF získává A Satellite for Buru Laï

27. 6. 2024

Autor: Barbora Hrubá

S velkým potěšením udělujeme letošní cenu Institutu dokumentárního filmu na Sunny Side of the Doc projektu A Satellite for Buru Laï Antonina Lechata a Suium Sulaimanové v produkci Fanny Glissant. Cena projektu garantuje účast na East Doc Platform 2025.

Dlouhodobá spolupráce se Sunny Side of the Doc nám umožňuje přístup k výjimečným projektům, se kterými můžeme v budoucnu spolupracovat. Prostřednictvím Ceny IDF zveme vítězný projekt k účasti na East Doc Platform 2025 v Praze. Tato platforma nabízí cenné příležitosti pro networking a umožňuje tvůrcům navázat kontakty s potenciálními partnery, vysílateli a distributory, a rozšířit tak dosah a dopad jejich projektů. Letos jsme vybrali projekt z pitchingu New Voices.

V Institutu dokumentárního filmu podporujeme projekty, které se věnují závažným společenským problémům a jsou zároveň motorem smysluplných změn. A Satellite for Buru Laï vrhá světlo na problém únosů nevěst v Kyrgyzstánu, kde je každých 40 minut unesena jedna žena za účelem sňatku. Příběh, kterému se projekt věnuje je příkladem neobyčejného a moderního přístupu k boji proti zastaralým patriarchálním principům. Věříme, že tento projekt dokáže inspirovat a mobilizovat publikum po celém světě.

Blahopřejeme Antoninu Lechatovi, Suium Sulaimanové a producentce Fanny Glissantové k jejich vynikající práci a těšíme se na jejich další úspěchy.

A Satellite for Buru Laï (r. Antonin Lechat, Suium Sulaimanova, prod. Fanny Glissant, FR, CH, 90')
Synopse

V květnu 2018 byla devatenáctiletá Burulai Turdaaly Kyzy zavražděna na policejní stanici v Biškeku mužem, který se ji pokusil unést. Jibek, odhodlaná bojovat za hlas kyrgyzských žen, se pustila do odvážného projektu: postavit vůbec první kyrgyzský satelit. Aby toho dosáhla, spojila síly se skupinou středoškolských a vysokoškolských studentů ve věku od 17 do 28 let. Skupina, známá jako PSK (Kyrgyzský vesmírný program), pořádá osvětové semináře pro středoškoláky a cestuje po zemi za unesenými ženami. Spojením feministického boje s inovativním technologickým projektem se snaží prolomit klišé zakořeněná ve společnosti a nabídnout své generaci nové perspektivy. Tento satelit se rozhodli pojmenovat Burulai.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace